Η πολυτάραχη ζωή του Αντώνη Φανιέρου

CEB1 216 Ειδήσεις
CEB1 715 Ειδήσεις



Λάρνακα: Για όσους δεν γνώριζαν την πολύμηνη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, η είδηση του θανάτου του Αντώνη Φανιέρου σε ηλικία 72 ετών προκάλεσε έκπληξη. Ήταν ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους ανθρώπους στην Κύπρο, ο οποίος από τη μια απασχολούσε την Αστυνομία για διάφορες ποινικές υποθέσεις και άλλες, ενώ την ίδια ώρα -ιδίως στη Λάρνακα- μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τις αγαθοεργίες του. Ξεγέλασε τον θάνατο για μερικά χιλιοστά, όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Έχασε, όμως, τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Η πολυτάραχη ζωή του Αντώνη Φανιέρου περιελάμβανε εκτός από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, δύο ποινές φυλάκισης, καταδίκες με χρηματικές ποινές, αλλά και την πρόθεσή του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές να κατέλθει ως υποψήφιος. Δήλωνε φανατικός πολέμιος των πολιτικών και θέλησε να εκλεγεί βουλευτής για να μπορέσει, όπως δήλωνε, να αποκτήσουν φωνή στη Βουλή οι φτωχοί άνθρωποι. Τελικά, οι καταδίκες που κουβαλούσε αποτέλεσαν εμπόδιο, ώστε να του επιτραπεί να βρεθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο των προηγούμενων εκλογών. Το 2011 απασχόλησε για τελευταία φορά την Αστυνομία. Συνελήφθη ως ύποπτος για αρκετά αδικήματα. Τελικά αθωώθηκε, καθώς δεν προέκυψε μαρτυρία εναντίον του.

Ο Αντώνης Φανιέρος, ήταν παιδί οικογένειας κτηνοτρόφων. Με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Αραδίππου απαλλοτριώθηκε η έκταση όπου διατηρούσε τα υποστατικά του. «Ήμασταν μία οικογένεια και είχαμε φάρμα με χοίρους στην περιοχή της Ριζοελιάς. Όταν κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο, η όδευση έπρεπε να περάσει από τη φάρμα μας. Έτσι μας απαλλοτρίωσαν τη γη. Πήραμε κάποια χρήματα. Δεν πήγα να χτίσω φάρμα κάπου αλλού, αφού έχασα το μεράκι που είχα. Επένδυσα τα λεφτά σε γη. Νταραβεριζόμουν με τη γη. Αγόραζα και πωλούσα χωράφια», ανέφερε σε συνέντευξή του σε γνωστή εφημερίδα.

Στις 5 Ιουνίου 1986 καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων για το αδίκημα της υποκίνησης διάπραξης αδικήματος. Μετά την αποφυλάκισή του ξεκίνησε να λειτουργεί και νυχτερινό κέντρο, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έκανε αυτό το επιχειρηματικό βήμα για να κερνά τους φίλους του.

Τη δεκαετία του 1990 το όνομά του έγινε ακόμη πιο γνωστό, λόγω της μεγάλης κόντρας που είχε ξεσπάσει με την οικογένεια Αεροπόρων στη Λεμεσό. Διάφοροι κύκλοι θεωρούσαν ότι αυτός κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου. Ο Αντώνης Φανιέρος σε κάθε ευκαιρία διέψευδε αυτές τις φήμες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε αποδείχθηκε στο Δικαστήριο.

Σημαντική ημερομηνία στη ζωή του Φανιέρου ήταν η 29η Μαΐου 1997. Ενώ έβγαινε από τη λέσχη του, δέχθηκε πυροβολισμούς από άγνωστο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Γλίτωσε τα χειρότερα, όμως οι σφαίρες που τον είχαν κτυπήσει, του προκάλεσαν μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Αυτό το πρόβλημα ήταν και η αιτία της χαρακτηριστικής βραχνής και βαριάς φωνής του Αντώνη Φανιέρου.

Στις 12 Ιανουαρίου 2001, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για δεύτερη φορά για υπόθεση κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και πλαστογραφίας εγγράφου.

Η σχέση του με τη θρησκεία

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του Αντώνη Φανιέρου με τη θρησκεία. Όσοι έτυχε να τον επισκεφθούν στο γραφείο που διατηρούσε στο υποστατικό που στεγαζόταν η λέσχη, μπορούσαν εύκολα να το διαπιστώσουν. Στο γραφείο του εκτός από φωτογραφίες των αγαπημένων του προσώπων, υπήρχαν δεκάδες θρησκευτικές εικόνες. Στο σπίτι όπου διέμενε έκτισε μικρό εκκλησάκι. Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, όταν τον έπιασαν αιχμάλωτο οι Τούρκοι το 1967, είχε υποσχεθεί ότι εάν έβγαινε ζωντανός απ’ αυτή τη δύσκολη διαδικασία, θα έκτιζε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο. Άγιος Αντώνιος είναι επίσης και το όνομα που επέλεξε να δώσει σε οίκο ευγηρίας που δημιούργησε στην Αραδίππου. Το ίδιο όνομα έδωσε και σε μικρό εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Λάρνακας. Πολλοί είναι οι Λαρνακείς οι οποίοι πίνουν νερό στο όνομά του, καθώς ήταν γνωστό ότι βοηθούσε ποικιλοτρόπως φτωχές και άπορες οικογένειες, ενώ δεν αρνήθηκε βοήθεια σε οικογένειες που χρειάζονταν χρήματα για σοβαρές επεμβάσεις υγείας. Ο Αντώνης Φανιέρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον εγγονό του Αντώνη, γιο του Λούκα Φανιέρου.

Σε μιαν από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο Mega, ο Αντώνης Φανιέρος ρωτήθηκε και κατά πόσο τον φοβίζει ο θάνατος. «Η ζωή δεν είναι τίποτα. Άμα έζησες, έζησες. Αν όχι, πάλι καλά. Ο θάνατος κι εγώ είμαστε πρώτα ανίψια. Έχει κανένα που γεννιέται και δεν πεθαίνει; Τι 50, τι 60, τι 80. Πάνω από τα 80 είναι ταλαιπωρία», είχε πει ο Φανιέρος.

Πηγή: philenews