Η Σωτήρα σε μια νέα εποχή (της Ζαφείρως Κάστανου)

10444733 720753121305446 1625756291821615996 n Αγία Θέκλα, Ζαφείρω Κάστανου, Νέα Αμμοχώστου
10444733 720753121305446 1625756291821615996 n Αγία Θέκλα, Ζαφείρω Κάστανου, Νέα Αμμοχώστου





Της Ζαφείρως Κάστανου:

Μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια, το χωριό μας μπαίνει επιτέλους στον τουριστικό χάρτη. Με αφορμή την ανέγερση του πολυτελέστατου ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Θέκλας, ανοίγει ο δρόμος για την ολική αναζωογόνηση της περιοχής. Οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου, με τις σωστές κινήσεις τα τελευταία χρόνια προσέλκυσαν επενδυτές και πλέον το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Εδώ, όμως, είναι το μεγάλο στοίχημα. Μέχρι εδώ θα μείνουμε κύριοι;

Έχοντας κατά νου την ανταγωνιστικότητα που επικρατεί στην περιοχή, δεν πρέπει να κωλυσιεργήσουμε λεπτό. Με την ταυτόχρονη ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γύρω από αυτή και την ευρύτερη περιοχή να οχυρωθεί και να αναπλάσει ολόκληρο το παραλιακό μας μέτωπο. Θα πρέπει να κτιστούν υποστατικά, στα οποία θα μπορούν απρόσκοπτα οι τουρίστες και οι ντόπιοι να χαλαρώνουν και να ψυχαγωγούνται. Ο Δήμος Σωτήρας οφείλει να δείξει μια γκάμα υπηρεσιών και αξιοθέατων και να επιδιώξει την προσέλκυση της ευρείας μάζας των τουριστών κερδίζοντας τους νέους τουρίστες από τη μια και τους μεγαλύτερους σε ηλικία από την άλλη.

Εμβαθύνοντας, καθίσταται απαραίτητο, οι τουρίστες να έχουν εναλλακτικούς τόπους και τρόπους ψυχαγωγίας. Η Σωτήρα πρέπει να επεκταθεί σε τομείς όπως παραλίες, μπαράκια, clubs, εστιατόρια, ταβέρνες, και ταυτόχρονα επενδύοντας στα τοπικά φαγητά και ποτά, συμπαρασύροντάς τους στις μοναδικές γαστρονομικές γεύσεις της Σωτήρας και της Κύπρου μας. Ως γνωστό, το χωριό μας φημίζεται για το κολοκάσι Σωτήρας, το οποίο έχει ήδη καταγραφεί στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, απαιτείται η προώθηση της τοπικής μπύρας.

Περαιτέρω, πρέπει να αποσκοπεί στην ανάδειξη της μοναδικότητας του χωριού ως το πλέον αρχαιότερο χωριό της ελεύθερης Αμμοχώστου σε τοπία, όπως οι δεκαεπτά συνολικά εκκλησίες του χωριού και τα μουσεία, που δίκαια αποκαλείται «Βυζαντινή κωμόπολη», εκθέτοντας έτσι την ιστορία του τόπου μας και προβάλλοντας αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

Όλα μέχρι εδώ καλώς. Μετά από το πρώτο σκέλος του άρθρου μου, θα ήθελα στη συνέχεια να αναφερθώ στο μείζον ζήτημα που αφορά όλους άμεσα και μαστίζει την κοινωνία, την ανεργία. Ξεδιπλώνοντας, λοιπόν, τη σκέψη μου με τα παραπάνω και αρχής γενομένης με την ολοκλήρωση της ανέγερσης και λειτουργίας του ξενοδοχείου, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δημοτών της Σωτήρας, με την πρόσληψη και απασχόληση αυτών στις μελλοντικές προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Αιχμή του δόρατος, για κάθε κοινωνία είναι ο πολίτης της. Συνεπώς, ο Δήμος Σωτήρας πρέπει να αγκαλιάσει τα παιδιά του, και να δώσει τις ευκαιρίες στους ντόπιους κατοίκους του χωριού.

Κλείνοντας, η Σωτήρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα τουριστικά μέρη, αντίθετα υπάρχουν οι βάσεις για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κατέχει την μπλε σημαία για την παραλία της Αγίας Θέκλας. Η Σωτήρα μας μπορεί να παρέχει πολλά στους τουρίστες και σε εμάς. Απώτερος σκοπός όλων μας, θα πρέπει να είναι η τοποθέτηση του χωριού μας στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστικών προορισμών της Κύπρου και ολόκληρης της Ευρώπης.

Ζαφείρω Κάστανου