Δεν μπορεί να έχουμε δεύτερη Ζυρίχη, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης”, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει μία τρίτη δύναμη που να επιβλέψει την υλοποίηση της λύσης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών έγιναν “σημαντικότατα βήματα” και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπήκε και η Τουρκία στη συζήτηση και για πρώτη φορά έχουμε χάρτες.
“Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε δεύτερη Ζυρίχη. Με την έννοια ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Ε/Κ να υπογράφουμε ξανά συμφωνία με τους Τούρκους και να αρχίσουμε είτε εμείς είτε οι Τ/Κ να την υπονομεύουμε και να την υποσκάπτουμε. Και είναι εδώ οι ανησυχίες εκατέρωθεν. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μία τρίτη δύναμη, η οποία να επιβλέψει την υλοποίηση της λύσης», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Πολίτης”.
Ο κ. Χάσικος είπε ακόμα ότι “Για πρώτη φορά μπήκε και η Τουρκία στη συζήτηση. Για πρώτη φορά έχουμε χάρτες. Έγιναν σημαντικότατα βήματα”, προσθέτοντας ότι “Από την ώρα που φτάνουμε σε συμφωνία ηγετών μπαίνει το θέμα αν περνά η λύση ή όχι στον κόσμο. Να περιμένουμε να δούμε σε τι συμφωνία θα φτάσουν και τότε θα έχουμε τον χρόνο να εξηγήσουμε για να πάρει απόφαση ο κυρίαρχος λαός”.
Στην περίπτωση της μη λύσης, είπε, “η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια με την επόμενη μέρα του 2004. Δυστυχώς, από παντού διαμηνύεται (ειδικά από τουρκικής πλευράς) ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι. Εν πάση περιπτώσει, ο πρόσφυγας δεν θα μας ανεχθεί.”
“Ο πρόσφυγας που πήρε 1.000 λίρες το 1970-τόσο ή το 1980 δεν είναι ικανοποιημένος. Το περί δικαίου αίσθημα δεν αποκαθίσταται. Θα πρέπει να σκεφτεί η πολιτεία, η όποια κυβέρνηση, είτε επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης είτε όχι, τι θα κάνει. Δεν αρκείται ο πρόσφυγας με αυτά που του δώσαμε. Θέλει πολύ περισσότερα. Για να πάρει όμως αυτά τα περισσότερα, θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Με φορολογίες. Ο Λεμεσιανός, ο Σκαλιώτης, ο Παφίτης τζαι οι Λευκωσιάτες, σε μεγάλο βαθμό, κέρδισαν υπεραξίες. Το 1974 υπήρχε θέμα ζωτικού χώρου, οπόταν άρχισαν να πηγαίνουν οι αξίες των περιουσιών προς τα πάνω», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Παραπέμποντας στην ανάγκη να υιοθετηθεί πολιτική ισότιμης κατανομής των βαρών της κατοχής προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι η αναδιανομή τ/κ γης είναι υπό εξέλιξη και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκτησης τ/κ κατοικιών από όσους χρήστες αρνούνται να καταβάλουν τα υψηλότερα ενοίκια που τους επιβλήθηκαν από το Μάιο του 2016.
Όλοι αυτοί που κατέχουν τ/κ περιουσία σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δική τους, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι “Η περιουσία είναι του Τουρκοκύπριου και οποιοσδήποτε Τ/κ έρθει στις ελεύθερες περιοχές για ένα χρονικό διάστημα και τη ζητήσει είμαστε υποχρεωμένοι να του τη δώσουμε. Είναι δίκαιο εκείνοι να κρατούν τις περιουσίες μας, να μην μας τις δίνουν και να έρχεται ο Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και να του δίνουμε την περιουσία του; Είναι άδικο. Εμείς όμως είμαστε το νόμιμο κράτος. Οι υπέρμαχοι της μη λύσης που θεωρούν ότι είναι εκείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά πλανώνται πλάνην οικτράν».
Αναφέρει επίσης ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι αιτήσεις στην “επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας”, λόγω των κινήτρων που δόθηκαν με συντελεστή 20% για όσους πρόσφυγες έχουν σπίτι για να χτίσουν από πάνω και των προοπτικών της λύσης του Κυπριακού.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι πολιτογραφούνται άτομα μετά από εις βάθος έρευνα και σημειώνει ότι τα χρήματα που πήραμε στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων είχαν το στοιχείο της ανάπτυξης, διότι ήθελαν σπίτι.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εγκριθεί τελικά στη Βουλή, με ορίζοντα εφαρμογής όμως μετά από πέντε χρόνια, ο κ. Χάσικος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε κατά την υπουργία του ήταν η ανάπτυξη.
“Δεν αφήνουμε τον αιτητή να πλανιέται αόριστα. Το one stop shop λειτούργησε στο ΥΠΕΣ μέσα από την Πολεοδομία”, υπογραμμίζει.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ Εφημερίδα Πολίτης