Ακόμα μία σύλληψη για το αέριο γέλιου στην Αγία Νάπα

CEB1 56 Laughing gas, Αστυνομία, Ειδήσεις, Ναρκωτικά
CEB1 125 Laughing gas, Αστυνομία, Ειδήσεις, Ναρκωτικά

Σε δύο συλλήψεις σε σχέση με παράνομη πώληση φαρμακευτικού προϊόντος τύπου «Laughing Gas», προχώρησε ξημερώματα σήμερα η Αστυνομία στην επαρχία Αμμοχώστου.

Πρόκειται για 24χρονη και 19χρονη, οι οποίες εντοπίστηκαν από μέλη του ΟΠΕ Αμμοχώστου, σε δρόμο της Αγίας Νάπας, να προσεγγίζουν περαστικούς με σκοπό να τους πωλήσουν Laughing Gas.

Από έρευνα που διενεργήθηκε, εντοπίστηκε στην κατοχή τους από μία μεταλλική φιάλη εκτόξευσης αερίου με δύο στόμια σε κάθε φιάλη. Στο ένα στόμιο υπήρχε συνδεδεμένο μπαλόνι και στο άλλο στόμιο υπήρχε συνδεδεμένη θήκη όπου τοποθετείται αμπούλα.

Από την 24χρονη κατασχέθηκαν η φιάλη αερίου, 26 αχρησιμοποίητες αμπούλες, τρεις χρησιμοποιημένες αμπούλες, 42 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των €58,50. Από την 19χρονη κατασχέθηκαν η φιάλη αερίου, 30 αχρησιμοποίητες αμπούλες, 18 χρησιμοποιημένες αμπούλες, 35 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των €85.

Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν για αυτόφωρο αδίκημα και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Πέρσι εξετάστηκαν 15 υποθέσεις κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 14 φιάλες αερίου, 593 αμπούλες και 483 μπαλόνια καθώς και 1.809 ευρώ.

Για το 2014 η Αστυνομία διερεύνησε 12 παρόμοιες υποθέσεις.

Η κάθε αμπούλα ή μπαλόνι πωλείται γύρω στα 3-5 ευρώ και οι τουρίστες τα προμηθεύονται συνήθως από πλανόδιους μεταπωλητές που στη πλειοψηφία τους είναι ξένοι τουρίστες.

Τι είναι όμως το Aέριο Γέλιου;

Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση.

Που χρησιμοποιείται;

Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνέεται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση. Επίσης χρησιμοποιείται σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους (!) και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Πως λειτουργεί;

Το αέριο που έχει γλυκιά γεύση και ευχάριστη μυρωδιά, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ευφορία, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, μερικές παραισθήσεις και γέλιο, γι’ αυτό και ονομάζεται άλλωστε και αέριο του γέλιου.

Οι παρενέργειες ωστόσο από την εισπνοή του αερίου γέλιου είναι η υποξία παροδική λεικοπενία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και υπερθερμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη, ευφορία, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, μερικές παραισθήσεις και γέλιο, γι’ αυτό και ονομάζεται αέριο του γέλιου.