Υπουργός Μεταφορών: Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο

Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας παράλληλα πως μπορούν να ξεκινήσουν νέα και δυναμικά έργα στους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική που θα αφορά τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας στις θαλάσσιες μεταφορές σε σχέση με τους υδρογονάνθρακές της.

“Ο στόχος μας για το μέλλον είναι να εδραιώσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω το ρόλο μας στην παγκόσμια ναυτιλία και να παρέχουμε επαρκείς συνθήκες για αειφόρο ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας”, επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη στη Λεμεσό της έκθεσης “East Med Marine and Oil & Gas”, που διοργανώνεται για όγδοη φορά στην Κύπρο.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Κύπρος έχει σταθερά εδραιωθεί ως ένα αναγνωρισμένο διεθνές κέντρο ναυτιλίας που συνδυάζει μια κυρίαρχη σημαία και μια επιτόπια ναυτιλιακή βιομηχανία που είναι γνωστή για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της και τα επίπεδα ασφάλειάς της, προσθέτοντας πως το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στα πρωτοπόρα νηολόγια παγκοσμίως και η Κύπρος έχει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως παρά τις άσχημες διεθνείς οικονομικές συνθήκες και τις οικονομικές δυσκολίες που η χώρα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, ο ναυτιλιακός τομέας της Κύπρου έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και τις προοπτικές του, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε πως η ναυτιλία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πρωτοπόρους τομείς της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας πως με δεδομένη τη σημασία του, η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας βρίσκεται στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της κυπριακής Κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και νέες προοπτικές για τη χώρα και την οικονομία της, και πως αναδύεται μια νέα βιομηχανία στην Κύπρο, για να καλύψει τις ανάγκες των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

“Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο. Οι υπεράκτιες έρευνες και η παραγωγή αερίου και πετρελαίου, καθώς και η μεταφορά τους στην ξηρά, απαιτούν τη λειτουργία εξειδικευμένων πλοίων και εξοπλισμού και την προμήθεια ειδικών υποστηρικτικών υπηρεσιών. Αυτές οι νέες εξελίξεις είναι πολύ υποσχόμενες και διευρύνουν τους ορίζοντες της ναυτικής μας βιομηχανίας, δημιουργώντας νέες συνέργειες”, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών.

Πρόσθεσε πως εκτός του ότι είναι ένα επιτυχημένο ναυτιλιακό κέντρο, η Κύρος πληροί τα κριτήρια για να γίνει ένα κέντρο εμπορίου στην περιοχή, καθώς και ως κέντρο μεταφορτώσεων για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και `Απω Ανατολής, λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Επεσήμανε πως οι διάφορες ναυτιλιακές αγορές που βρίσκονται στις ακτές του Λεβάντε, της Βορείου Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να γίνουν εύκολα προσβάσιμες από την Κύπρο με ελάχιστη εκτροπή από τις κύριες αρτηριακές οδούς και πως η Κύπρος αποτελεί κέντρο και για άλλες εμπορικές συναλλαγές στη Μεσόγειο καθώς και για τη διαπεριφερειακή ναυτιλιακή κίνηση.

Είπε πως με την αναβάθμιση των καίριων εγκαταστάσεων υποδομής και την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που ολοκληρώθηκε το 2016, το νησί θα ενδυναμώσει τη θέση του ως ένα καίριος περιφερειακός συγκοινωνιακός κόμβος.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, οικοδομώντας τα θεμέλια για περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Ανέφερε πως η ολοκλήρωση συμφωνιών οριοθέτησης και συνεκμετάλλευσης μεταξύ των χωρών μπορεί να είναι θεμελιώδης για την περιφερειακή συνεργασία, η οποία θα ενδυναμώσει τη διάθεση για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως μια ενδεχόμενη άρση του τουρκικού εμπάργκο θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και της λιμενικής βιομηχανίας.

“Θα αυξήσει δραματικά την ελκυστικότητα της κυπριακής σημαίας, την κυπριακή ναυτιλία και τη μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Κύπρου στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα πρωτοποριακό μετακομιστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο και να γίνει ένα από τα κύρια κέντρα θαλάσσιων μεταφορών και ενέργειας/υλικοτεχνικής στήριξης”, κατέληξε.

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024