Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία–Πρόταση υπ.Υγείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια

a 15 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Στο παρά ένα της κατάρρευσης βρίσκονται πλέον τα κρατικά νοσηλευτήρια. Η χθεσινή πρώτη ημέρα της επ’ αόριστον απεργίας των νοσηλευτών, έδειξε, όπως οι γιατροί προειδοποιούν, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν μπορεί να έχει διάρκεια.

a 899 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για «ψυχρά» περιστατικά αναβλήθηκαν, με τους ασθενείς να στοιβάζονται στις λίστες αναμονής, τα τμήματα ενδοσκοπήσεων στα οποία εργάζονται νοσηλευτές της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών παρέλυσαν ή υπολειτουργούσαν, στους θαλάμους η εξυπηρέτηση των ασθενών είναι ελλιπής ή πλήρης ανάλογα με τη βάρδια και γιατροί και νοσηλευτές που δεν απεργούν, άρχισαν από τις πρώτες κιόλας ώρες να προειδοποιούν.

Στο νοσοκομείο της Λευκωσίας διενεργήθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις για τα έκτακτα επείγοντα περιστατικά και τα προγραμματισμένα «σοβαρά» χειρουργεία.

Στη Λεμεσό διενεργούνταν χθες μόνο οι τοκετοί, οι καισαρικές τομές και τα έκτακτα επείγοντα περιστατικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι σοβαρά ασθενείς, αν και έπαιρναν όπως πρέπει τη θεραπεία τους, δεν παρακολουθούνταν από τους νοσηλευτές.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία Πάφου και Αμμοχώστου, ενώ στη Λάρνακα αν και υπάρχουν προβλήματα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα.

Το υπουργείο Υγείας με τη σειρά του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ζητώντας τη συνεργασία όλων των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια και έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατό λιγότερων προβλημάτων. Το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει το πότε και πώς θα τερματιστεί η επ’ αόριστον απεργία του 50% των νοσηλευτών του δημοσίου.

Ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ερωτηθείς κατά πόσο έχει καλέσει την ΠΑΣΥΝΟ σε διάλογο, ανέφερε ότι η συντεχνία έχει προσκληθεί σε διάλογο μέσω ανοικτής επιστολής και πρόσθεσε πως «από τους απεργούντες νοσηλευτές δεν έχει ζητηθεί καμία συνάντηση με τον Υπουργό».

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας των νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, απάντησε λέγοντας ότι «αυτό που βλέπουμε, είναι την απόλυτη άρνηση του κράτους να προσέλθει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με θέσεις, με προτάσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων».

Σε ό,τι αφορά την ανοικτή επιστολή του υπουργού Υγείας, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ ανέφερε ότι «αν ο Υπουργός θέλει πραγματικά να μιλήσει και να συζητήσει με προτάσεις, θέσεις και χρονοδιαγράμματα, πρέπει να σταλεί επίσημα επιστολή προς την ΠΑΣΥΝΟ, για να επέλθει επιτέλους ένας σωστός και εποικοδομητικός διάλογος, για λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων».

Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «είναι ήδη πολύ δύσκολη. Υπάρχουν προβλήματα και δεν λειτουργούμε σωστά και σίγουρα, όση καλή διάθεση και να δείξουν όσοι εργάζονται και δεν απεργούν, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει διάρκεια».

Παράλληλα, είπε, «βλέπουμε ότι βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, ολόκληρη η ευθύνη για την περίθαλψη των ασθενών βαραίνει τους γιατρούς και εμείς δεν πρόκειται να αναλάβουμε τα πάντα ή να δεχθούμε να αναλάβουν οι γιατροί ευθύνες που δεν τους αναλογούν». Ως συντεχνία, είπε ο κ. Κούμας, «θα παρακολουθούμε και θα μελετούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις και ανάλογα θα αποφασίζουμε και θα ενεργούμε, διότι ναι μεν είναι κατανοητό ότι ένας γιατρός αποφασίζει για το αν ένα περιστατικό είναι επείγον ή όχι, αλλά δεν γίνεται ολόκληρο το βάρος της απεργίας να πρέπει να το αναλάβουμε εμείς».

«Υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία των νοσοκομείων, των τμημάτων και των θαλάμων και κάθε μέρα, όπως εύκολα διαπιστώνουμε, η κατάσταση θα επιδεινώνεται», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του Κλάδου γενικής νοσηλευτικής της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης. «Υπάρχει μεγάλη πίεση σε αυτούς που δεν απεργούν και εμείς τονίζουμε πως θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός μεταξύ όσων συμμετέχουν στην απεργία και όσων δεν συμμετέχουν σε αυτήν».

10% πιο κάτω από τις χρεώσεις των ασφαλιστικών

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αποστολή επιστολών σε 35 ιδιωτικά νοσηλευτήρια στα οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έκανε πρόταση για συνεργασία με την προϋπόθεση να χρεώνουν το κράτος με 10% μικρότερα ποσά από εκείνα που οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καθορίσει για τους πελάτες τους.

Τα πλείστα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του υπουργείου Υγείας και έτσι, τις επόμενες ημέρες, και εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, οι ασθενείς θα αρχίσουν να παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος από την παραπομπή έκτακτων και επειγόντων περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς εξαρτάται από τη ροή των επειγόντων και εκτάκτων περιστατικών, τα οποία μπορούν να ανακύψουν».

Πρόσθεσε δε ότι πρώτιστο μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες των ασθενών να τυγχάνουν περίθαλψης, ενώ μεσοπρόθεσμα «υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός με τον οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αμβλύνουμε τις λίστες αναμονής, Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: Φιλελεύθερος