Κομισιόν: Καμιά παρέκκλιση για αμπελοπούλια

CEB1 10 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Ευγένιος Χαμπουλλάς
Κατηγορηματικά αρνητική σε οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις που να επιτρέπουν την παγίδευση των αμπελοπουλιών, δηλώνει η Κομισιόν, καθιστώντας σαφές ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

CEB1 1699 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Ευγένιος Χαμπουλλάς

Ο Ενρίκο Μπρίβιο, εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Καρμένου Βέλα, ανέφερε ότι ο Μαλτέζος Επίτροπος απέστειλε επιστολή προς τον ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο, πριν από 4 μήνες, τον Αύγουστο του 2015. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην επιστολή της η Κομισιόν καλωσορίζει μεν τον σχεδιασμό της Λευκωσίας για αποτροπή της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι στον εν λόγω σχεδιασμό περιλαμβανόταν και ένα εναλλακτικό πλαίσιο, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα παρεκκλίσεων.

«Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «ενθαρρύνουμε τις κυπριακές Αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να επιβάλουν την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική και δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια παρέκκλιση είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ως εκ τούτου», κατέληξε ο εκπρόσωπος, «η νομοθέτηση μιας τέτοιας παρέκκλισης θα προκαλούσε την ανάγκη η Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», αφήνοντας εμφανώς να διαρρεύσει η πρόθεση των Βρυξελλών να παραπέμψουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της Ε.Ε, εάν και εφόσον δεν υλοποιήσει την υποχρέωσή της, όπως απορρέει από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος