Λ. Χριστοφόρου: “Προσπάθεια όλων των Ευρωβουλευτών το ψήφισμα”

a 1 Ειδήσεις
a 4 Ειδήσεις

Ισχυρό χαρακτηρίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τουρκικές παραβιάσεις o Eυρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι στέλλει πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα στην Τουρκία, η οποία με τις προκλήσεις της και την παραβίαση κάθε αρχής δικαίου και ουσιαστικά την προσβολή στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά και στο έδαφος και πως πρέπει να τύχει άμεσης αξιοποίησης.

Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι “το ψήφισμα ήταν προϊόν συλλογικής, έντονης προσπάθειας όλων των συναδέλφων Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες, και αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι όταν υπάρχει ομοθυμία και ομογνωμία, τότε μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο”.

Δεν πρέπει, συνέχισε, να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για να ανατρέψουν το ψήφισμα και τα δεδομένα με τη γνωστή διπλωματική τους υπερπροσπάθεια και ουσιαστικά τα ισχυρά διπλωματικά όπλα που έχουν.

Παρόλα ταύτα όμως, σημείωσε, οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, “και αυτό είναι ένα δίδαγμα ότι όταν γίνεται συντονισμένη δουλειά έχουμε αποτελέσματα αλλά πολύ περισσότερο αυτό το ψήφισμα, το οποίο με πολλή προσπάθεια έγινε κατορθωτό να υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε περαιτέρω, να μην σταματήσουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας και εκεί και όπου μπορούμε μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα που είναι και το σπίτι μας να προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε ανάλογα ψηφίσματα και ανάλογες επιτυχίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επεκτατικότητα και επιθετικότητα”.

“Το ψήφισμα από μόνο του δίνει πλέον το έναυσμα και στις χώρες, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κι αυτές που δεν συμμετέχουν να αντιληφθούν το μέγεθος και ουσιαστικά την προκλητική παραβίαση διεθνών κανόνων που συμβαίνει εκ μέρους της Τουρκίας. Να φανεί σε όλους ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εισβάλλουσα χώρα σε αυτή την περιοχή και ότι ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει αναχαίτηση της τουρκικής επιθετικότητας σε διπλωματικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό χαρτί και για τις διεθνείς μας αντιπροσωπείες και για την Κυπριακή Κυβέρνηση και για τη Βουλή, που πρέπει να προβληθεί “σε κάθε διεθνές όργανο και μέσο για να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τους κανόνες δικαίου όπως καταγράφεται και στο ψήφισμα, να υιοθετήσει την UNITED NATIONS CONVENTION ON THE LAW OF THE SEA (UNCLΟS) (τη Σύμβαση των ΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας), να σεβαστεί την ΑΟΖ, τις διεθνείς συμβάσεις και ουσιαστικά να σταματήσει να είναι ταραξίας και μονίμως παραβάτης σε ολόκληρη την περιοχή”, κατέληξε.