Μείωση εξόδων και όχι Δήμων, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Δερύνειας

a 170 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4439 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΟ Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης θεωρεί ότι οι Δήμοι θα πρέπει να χωριστούν σε οικονομικά «δυνατούς» και «αδυνάτους» προκειμένου να αποφευχθεί η απορρόφηση των «νοικοκυρεμένων Δήμων από τυχόν χρεοκοπημένους».

«Οι συνθήκες σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα αρκετοί Δήμοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συχνά διαδίδονται ψίθυροι για συγχωνεύσεις και μειώσεις των Δήμων,» δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, μέσω του οποίου θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για το κοινό συμφέρον όλων των δημοτών μας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των εξοικονομήσεων στους Δήμους, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «οι Δήμοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα υδατοπρομήθειας, καθαριότητας, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιποίησης χώρων πρασίνου ή πάρκων. Σ’ αυτό τον τομέα μπορούμε να συνεργαστούμε άριστα, κάτι που πράττουμε ήδη μέσα από τα Συμπλέγματα Περισυλλογής Σκυβάλων και τα Συμβούλια Αποχετεύσεως. Με σωστή οικονομική διαχείριση, νοικοκυρεμένη πολιτική και τάξη στα του οίκου μας, μακριά από περιττά έξοδα και επιδόματα, θα μπορέσουμε να σώσουμε τους Δήμους μας».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε ακόμα ότι «εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε τις ρητές εντολές της Τρόικας και του Μνημονίου για ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε να το πράξουμε. Η πιθανή όμως μείωση των Δήμων θα ικανοποιούσε τους πληθυσμιακά μεγάλους που θα απορροφήσουν τους μικρότερους».

«Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα παρόμοιο σύστημα μ’ αυτό που εισηγείται η Τρόικα για τις κυπριακές τράπεζες, δηλαδή να χωριστούν οι Δήμοι σε οικονομικά «δυνατούς» και «αδυνάτους» για αποφυγή απορρόφησης των νοικοκυρεμένων από τυχόν χρεοκοπημένους», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «λύσεις για αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν, φτάνει να μην είναι οδυνηρές», λέγοντας ότι «αυτός ο θεσμός πρέπει να ενισχυθεί και να στηριχθεί. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε στο άγνωστο, ας εργαστούμε στο εφικτό και ας το βελτιώσουμε».

Για το Δήμο Δερύνειας, ο Δήμαρχος είπε πως το 2014 ο Δήμος θα γιορτάσει 20 χρόνια ίδρυσης του, σημειώνοντας ότι μέσα σ’ αυτές τις δύο δεκαετίες αναβαθμίσαμε τη Δερύνεια και βελτιώσαμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. «Η νοικοκυρεμένη πολιτική που τηρείται εδώ και χρόνια μας καθιέρωσε ως ένα από τους πιο νοικοκυρεμένους Δήμους στην Κύπρο, παρόλη την κατοχή και την απώλεια της θάλασσας και της γης μας», κατέληξε στις δηλώσεις του.