Η Ένωση Δήμων είναι έτοιμη να συζητήσει τη μεταρρύθμιση και την εξέλιξη των Δήμων, είπε ο Α.Γαλανός

a 55 Ειδήσεις
a 3697 Ειδήσεις

Η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι έτοιμη να συζητήσει την μεταρρύθμιση και την εξέλιξη των δήμων σε συνδυασμό με τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά οι δήμοι έχουν φθάσει σε μία σχεδόν απελπιστική κατάσταση και δεν θα αντέξουν άλλες περικοπές.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου με θέμα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργασίες της οποίας ήταν κλειστές για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Στη Συνέλευση, είπε, συζητήθηκαν όλες οι διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ένωσης Δήμων και της Κυβέρνηση, καθώς και οι συναντήσεις που έγιναν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Προηγουμένως, συνέχισε, είχε προηγηθεί άτυπη συνάντηση των δημάρχων.

Ο κ. Γαλανός είπε πως αυτό που καίει τους δήμους, όπως και όλο τον κόσμο, είναι το οικονομικό.

«Παρόλη τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα στηρίξει τους δήμους και δεν θα υπάρξει μείωση δήμων, αλλά θα βρεθούν άλλες λύσεις όσον αφορά συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών, εξοικονομήσεις, εξουσίες στους δήμους, κλπ, αν προχωρήσει η Κυβέρνηση στην απόφαση της να περικόψει την ίδια αναλογία που έχει κάνει και προς άλλες κατευθύνσεις στο δημόσιο τομέα, του 11% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από περικοπές τα τελευταία δύο χρόνια 33% και μετά από την περικοπή των κονδυλίων που μας έδιδε έναντι της κατάργησης του επαγγελματικού φόρου, πολλοί δήμοι δεν θα αντέξουν και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε κατ’ αναγκαστικό κλείσιμο δήμων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός έστειλε το μήνυμα ότι «ναι στην μεταρρύθμιση, ναι στις εξοικονομήσεις, ναι στο να συζητήσουμε διάφορα πράγματα τα οποία έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες διότι δεν έχει τεθεί μπροστά μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

«Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση», είπε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν ήδη έγγραφα από διάφορους δήμους, υπάρχει ένα αρκετά περιεκτικό έγγραφο από τους δήμους της μείζονος Λευκωσίας».

Εμείς, επανέλαβε, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την μεταρρύθμιση των δήμων, την εξέλιξη των δήμων σε συνδυασμό με τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν. Το ένα δεν καταργεί το άλλο». Όμως, προειδοποίησε, «να προσέξουμε πάρα πολύ διότι δεν θα αντέξουν οι δήμοι της Κύπρου αυτές τις περικοπές».

«Και δεν μιλούμε για οποιονδήποτε κυβερνητικό τμήμα ή για οποιουσδήποτε υπαλλήλους της Κυβέρνησης. Μιλούμε για αιρετούς πολίτες της Δημοκρατίας. Οι Δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται, όπως και οι Βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι αυτού του τόπου», συμπλήρωσε.

Κάπου, συνέχισε ο κ. Γαλανός, «πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή, γι’ αυτό και στέλνουμε μια δυνατή προειδοποίηση ότι να ληφθούν οι περικοπές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια του 33%, που δεν έχουν γίνει σε άλλη περίπτωση, και ότι οι δήμοι έχουν φθάσει σε μία σχεδόν απελπιστική κατάσταση».

«Δεν μιλούμε για όλους τους δήμους, αλλά μιλούμε για ένα μεγάλο αριθμό δήμων. Από την μια μεριά δεν γίνεται να μιλάμε για επιβίωση των δήμων μας, και από την άλλη η πολιτική που ακολουθείται να οδηγεί στην εξόντωση τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια ήταν τα μηνύματα που πήραν από το Προεδρικό, ο κ. Γαλανός είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι δεν τίθεται στο τραπέζι μείωση του αριθμού των δήμων.

«Αυτό όμως εξυπακούει ότι οι οικονομίες που θα γίνουν, θα γίνουν μέσα σε κάποια πλαίσια που να αντέχουν οι δήμοι», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ακόμη ότι το 80% των εισοδημάτων των Δήμων πηγαίνει σε ανελαστικές δαπάνες όπως συντάξεις και μισθούς.

«Κατά συνέπεια, ναι μεν υπάρχει δέσμευση, αλλά η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί αλλού. Με όλο το σέβας και με όλη τη διάθεση να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε την Κυβέρνηση και να γίνουν οικονομίες εκεί που πρέπει να γίνουν, αντιλαμβανόμαστε τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ολόκληρος ο κυπριακός λαός, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει και μια αδικία στην εικόνα που δίνεται στους δήμους, λαμβάνονται κάποια παραδείγματα και παραδείγματα υπάρχουν παντού σε αυτή την κοινωνία, ξεχνούμε όμως ότι προσφέρονται υπηρεσίες στο τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε, υπάρχει σε κάθε δημοκρατία

«Ας κοιτάξουμε γενικότερα το κράτος, τη δημοσιοϋπαλληλική υπηρεσία που πρέπει να γίνουν οικονομίες. Όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρει και έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό τον τόπο και θα έλεγα στο μέλλον πολλή ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από το τοπικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι δεν διεκδικούν οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση.

«Σε πολλές οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα πρώτα βήματα ανάπτυξης και αποδοτικής ανάπτυξης προέρχονται από ανάπτυξη στους δήμους», ανέφερε.

«Να μην σκοτώσουμε στο τέλος με μία πολιτική εκείνο που κανονικά θα μας βγάλει έξω από αυτό τον φαύλο κύκλο που είμαστε σήμερα», προειδοποίησε τέλος ο κ. Γαλανός.