Προβλήματα εναέριας κυκλοφορίας λόγω τουρκικής στάσης

a 69 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2995 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Εντατικοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι προσπάθειες για εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα που παρουσιάζονται στον εναέριο χώρο της Κύπρου από την λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα και την άρνηση της Τουρκίας να συνεργάζεται σε θέματα εξυπηρέτησης πτήσεων.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Catalin Radn, τον Ανώτερο Διευθυντή του Eurocontrol Joseph Sultana και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Louis Almeida.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος στη διάρκεια της συνάντησης η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε τα ανώτερα στελέχη των τριών διεθνών οργανισμών για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κύπρο, δηλαδή τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον εναέριο χώρο της νήσου από την άρνηση της Τουρκίας να συνεργάζεται με την κυπριακή πλευρά σε θέματα εξυπηρέτησης πτήσεων καθώς επίσης και με την λειτουργία του παράνομου κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

«Επισημάναμε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής και συμβατής με την διεθνή νομιμότητα που θα εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή οι εκπρόσωποι των τριών οργανισμών εξέφρασαν την ετοιμότητα να βοηθήσουν, «πράγμα το οποίο ήδη γίνεται».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσόπουλος, υπάρχουν πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσης και οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προσδοκούμε, είπε, ότι με την μεσολάβηση των εκπροσώπων των οργανισμών αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια τεχνική λύση, η οποία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα γιατί επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης που θα υπάρξει μόνο με την επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική λύση, είπε ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις, όπως η αξιοποίηση των καλών υπηρεσιών του Eurocontrol, δηλαδή μέσω του Eurocontrol να γίνεται μια επικοινωνία των κέντρων ελέγχου Λευκωσίας και Άγκυρας.

«Επιδίωξη μας είναι να υπάρξει μια μόνιμη πολιτική λύση. Αυτή η λύση θα ακυρώνει στην πράξη όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν σήμερα αναφορικά με την ασφάλεια», συνέχισε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι εν τω μεταξύ, μέσα από την εξεύρεση μιας τεχνικής λύσης είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η επικοινωνία χωρίς την εμπλοκή του παράνομου κέντρου ελέγχου πτήσεων στα κατεχόμενα, εφόσον θα αποκατασταθεί η επικοινωνία που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας.