Φωκαΐδης: “Άρση αδικιών και εμπέδωση αξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά”

1431006982 thumb Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αίρει αδικίες αλλά και καθιερώνει αξιοκρατικά κριτήρια ο κανονισμός για τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σημειώνοντας ότι το δρόμο για τη Βουλή παίρνει σύντομα ανάλογος κανονισμός για τους αξιωματικούς.

1431006982 thumb Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι 52 εθελόντριες που είχαν προσληφθεί το 2003 θα μονιμοποιηθούν με λύση που δεν θα επιβαρύνει το κράτος με επιπλέον κόστος. Για το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση το Υπουργείο Άμυνας με το Υπουργείο Οικονομικών.Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας και μιλώντας για τον κανονισμό που αφορά τους υπαξιωματικούς ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι πρόκειται για ένα κανονισμό που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι ο μόνος. Πρόκειται για «μια σειρά ζητημάτων, νομοθετημάτων που εκκρεμούσαν και αφορούν και την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς αλλά και την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν το μόνιμο προσωπικό», ανέφερε.«Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταθέσει στη Βουλή μια σειρά νομοθετημάτων ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στο δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.Σύμφωνα με τον ίδιο «ο συγκεκριμένος κανονισμός, πρέπει να πω ότι αίρει αδικίες που υφίσταντο στο παρελθόν, καθιερώνει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια σε ότι αφορά τις κρίσεις, τις προαγωγές των υπαξιωματικών, καθιερώνει υποχρεωτικά σχολεία, καθιερώνει την ανέλιξη με βάση τις επιδόσεις και την αξία».

Εισάγει, πρόσθεσε, «ένα νέο θεσμό γραπτών εξετάσεων, γιατί πρώτιστο μας μέλημα είναι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αλλά την ίδια ώρα η εμπέδωση ενός κλίματος αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης».«Τέρμα οι παρεμβάσεις, τέρμα οι νοοτροπίες που στο παρελθόν οδήγησαν και στη μείωση του φρονήματος και του ηθικού αλλά και που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς», είπε.Ο Υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «ο κανονισμός αίρει διακρίσεις που υφίσταντο σε ότι αφορά το φύλο, για το οποίο είχαμε υποδείξεις και από την Επίτροπο Διοίκησης αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».Σε ερώτηση αν στην ίδια βάση θα είναι και οι κανονισμοί για τους αξιωματικούς που αναμένεται να κατατεθούν το καλοκαίρι, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι «νωρίτερα, θέλω να πιστεύω. Οι κανονισμοί για τους αξιωματούχους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση».

Βεβαίως, σημείωσε, «η φιλοσοφία είναι η ίδια, δηλαδή είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα σύγχρονο στρατό, επαναλαμβάνω με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια ανέλιξης και βεβαίως η αποσυμφόρηση της πυραμίδας έτσι ώστε να αρθούν αδικίες που δυστυχώς έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια, επειδή οι αξιωματικοί για πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται χωρίς δυνατότητα προαγωγής, στον ίδιο βαθμό».«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθούμε και πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί με τρόπο εποικοδομητικό και ουσιαστικό μέσα από τους νέους κανονισμούς που θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχει η Βουλή ενώπιον της για έγκριση», είπε.Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για επίλυση του προβλήματος που αφορά 52 εθελόντριες που είχαν διοριστεί το 2003, αλλά δεν είχαν μονιμοποιηθεί. «Και αυτό το θέμα βαίνει προς οριστική κατάληξη με την μονιμοποίηση των εν λόγω εθελοντριών», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, είπε ότι θα βρεθούν οι τρόποι που δεν θα επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση αλλά θα επιτρέπουν την μονιμοποίηση.Σε ερώτηση για το ωράριο των αξιωματικών, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «είναι και αυτό ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια και με την έγκρισή του από τη Βουλή θα δώσει τη δυνατότητα άρσης αδικιών και θεσμοθέτησης ενός ωραρίου που να ενισχύει δικαιώματα του προσωπικού χωρίς όμως ποσώς – και αυτή ήταν πάντοτε η κόκκινη γραμμή μας – να επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία της Εθνικής Φρουράς». Αυτό, επανέλαβε, είναι το πρώτο μας μέλημα. Μέσα σ` αυτά τα πλαίσια και σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ έχουμε οδηγήσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας «έχει διεξέλθει τους κανονισμούς που βρίσκονται ενώπιον της όσον αφορά το θέμα του ωραρίου στην Εθνική Φρουρά.«Βρισκόμαστε», είπε, « στο τελικό στάδιο», προσθέτοντας ότι με απόφαση της η επιτροπή «θα οδηγήσει τους κανονισμούς ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση σε 15 μέρες».Σημείωσε ότι «οι κανονισμοί για το ωράριο πλέον θέτουν μια τάξη όσον αφορά τις ώρες αλλά παράλληλα και τις υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας έναντι αυτών των ανθρώπων που υπηρετούν την πατρίδα».Όπως είπε, «σήμερα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε αυτό το ωράριο να είχε θεσπιστεί εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασίας της ψήφισης».Ο κ. Βαρνάβα είπε επίσης ότι «σήμερα ενώπιον της επιτροπής Άμυνας έχει αρχίσει η συζήτηση των περιβόητων κανονισμών για τους διο0ρισμούς, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των υπαξιωματικών. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό από το 2006 η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέμενε να καταθέτουν ενώπιον της οι κανονισμοί των αξιωματικών /υπαξιωματικών και των ΕΠΥ».

Επιτέλους, πρόσθεσε «έχουν κατατεθεί οι κανονισμοί για τους υπαξιωματικούς, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να αποσυμφορήσουν τη δομή των υπαξιωματικών ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προαγωγές αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε και σε αναβάθμιση του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν οι υπαξιωματικοί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς».Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Άμυνας ότι πριν από το καλοκαίρι θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής μας και του κανονισμούς των αξιωματικών οι οποίοι έχουν άμεση διασύνδεση με τους κανονισμούς που άρχισε σήμερα να εξετάζει η επιτροπή Άμυνας. Αναμένουμε φυσικά να κατατεθούν και οι κανονισμοί για τους ΕΠΥ», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Μιχαηλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι «μετά από δέκα περίπου χρόνια αναμονής και εγκαρτέρησης έχουν κατατεθεί οι κανονισμοί προαγωγών και αφυπηρετήσεων των υπαξιωματικών».«Αναμένουμε πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τη θερινή περίοδο να κατατεθούν και οι υπόλοιποι κανονισμοί των Αξιωματικών και ΕΠΥ ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο και να ψηφιστούν από τη Βουλή».Όπως είπε «το ηθικό στην ΕΦ έχει καταρρακωθεί από αυτή τη μεγάλη αναμονή και υπάρχουν υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που βρίσκονται στο ίδιο αξίωμα για δεκαετίες κάτι που σκοτώνει το ηθικό της ΕΦ».
Επίσης, ανέφερε, « για πρώτη φορά έχει κατατεθεί πακέτο κανονισμών για το ωράριο των υπαξιωματικών και αξιωματικών», προσθέτοντας ότι όλες οι πολιτικές ομάδες θα τοποθετηθούν επί αυτού του ζητήματος την επόμενη εβδομάδα.Πηγή: ΚΥΠΕ