Υποψηφιότητες κράχτες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

a 131 Ειδήσεις
a 2692 Ειδήσεις

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων στο ΑΚΕΛ για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου με το οποίο θα διεκδικήσει τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου ολοκληρώνεται αύριο και η μπάλα θα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των συλλογικών οργάνων, Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, για τελική απόφαση. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα «κλειδώσει» το ψηφοδέλτιο την προσεχή Παρασκευή, οπότε και θα γνωστοποιηθούν τα ονόματα με τα οποία το κόμμα της Αριστεράς θα «τρέξει» για την αναμέτρηση του Μαΐου στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία.

Το ΑΚΕΛ επενδύει πολλά στις πρώτες κάλπες στις οποίες θα μετρήσει τις δυνάμεις του μετά τις προεδρικές εκλογές. Μέτρηση που τρέχει για λογαριασμό του κόμματος καταγράφει στοιχεία ανάκαμψης, ωστόσο η μεγάλη έγνοια στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι η αποχή και πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στη μείωση όσο είναι δυνατόν της αποχής, αφού εκεί διοχετεύονται οι περισσότεροι των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν αυτή τη φορά το κόμμα της Αριστεράς αφού δεν προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες. Κομματικά στελέχη εκτιμούν πως οι «απώλειες» θα εξαρτηθούν μεν από την πειστικότητα των πολιτικών μηνυμάτων προς την ψηφοφοριακή βάση, αλλά και την οργανωτική δουλειά που θα γίνει μέχρι την ώρα της κάλπης.

Τα μηνύματα της κομματικής βάσης προς την Ακελική ηγεσία είναι σαφή: Προτείνει γνωστά στελέχη για την Ευρωβουλή όπως ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σταύρος Ευαγόρου οι οποίοι διανύουν και την τελευταία τους θητεία στην κυπριακή Βουλή. Αλλά και ονόματα όπως των τέως υπουργών: Νεοκλή Συλικιώτη, Ελένης Μαύρου, Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και του τέως αναπληρωτή εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη προκειμένου το ΑΚΕΛ να διαγωνιστεί στην εκλογική αναμέτρηση με επώνυμα ισχυρά στελέχη, ικανά να προσελκύσουν ψήφους ακόμη και από τους προβληματισμένους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ψηλά στις προτιμήσεις της βάσης παραμένει και ο νυν ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Στην περίπτωση που επισημοποιηθεί η θέση ότι στελέχη της Γραμματείας του κόμματος δεν θα κατέλθουν στον στίβο των ευρωεκλογών, το βάρος δεν αποκλείεται να πέσει στα γνωστά επώνυμα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες μάχες, όπως οι Νίκος Κατσουρίδης και Σταύρος Ευαγόρου.

Οσον αφορά τις Νέες Δυνάμεις ξεκαθαρίζει το τοπίο ότι ο Σταύρος Μαλάς παρά την ψηλή αποδοχή του από την κομματική βάση δεν θα είναι υποψήφιος λόγω δικής του επιλογής. Κερδίζει έδαφος η πρόταση για Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Προτεινόμενος είναι και ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης. Όπως και ο βουλευτής Αδάμος Αδάμου που είχε υπηρετήσει μια θητεία στην Ευρωβουλή.

Από τα νεότερα στελέχη προτείνονται ο Κωστάκης Κωσταντίνου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιάννος Κατσουρίδης επίσης μέλος της Κεντρικής και ο συνεργάτης της Κυπρίας Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, Γ. Ζήσιμος.

Το στοίχημα στην παρούσα φάση για το ΑΚΕΛ είναι κατά πόσο θα καταφέρει να ετοιμάσει ψηφοδέλτιο με άτομα που έχουν εκτόπισμα, που μπορούν να πείσουν ότι το κόμμα λειτουργεί συνενωτικά, συναινετικά, χωρίς αποκλεισμούς και ότι μπορεί να συγκεντρώνει ψήφους από την ευρύτερη Αριστερά. Διττό είναι το στοίχημα που το κόμμα καλείται να κερδίσει τον Μάιο, σύμφωνα με γνωστά στελέχη: Πρώτον ότι το ΑΚΕΛ θα είναι παρών, ικανό να επανεκλέξει δύο ευρωβουλευτές. Δεύτερον, ότι κερδίζει τη μάχη με την αποχή. Αν χαθεί αυτό το στοίχημα τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές, αφού θα ακολουθήσουν οι εθνικές εκλογές για την ανάδειξη της κυπριακής Βουλής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ