Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Κυπρίων

a 105 Ταρακουνήματα
a 5916 Ταρακουνήματα

Του Σταύρου Ι. Χαραλάμπους

Με την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. για να μπορέσει να ορθοποδήσει μετά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα του κράτους μας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, θυμήθηκα το αυτολυβάνισμα των ίδιων των εαυτών μας για τάχατες επιχειρηματικό δαιμόνιο των Κυπρίων.

Θυμήθηκα πως μπορούσε κάποιος να γίνει ξενοδόχος, εστιάτορας, εργολάβος, developer, μεγαλομαγαζάτορας, μεγαλογεωργός.

Δεν χρειαζόταν κανένα προσόν για να γίνει κάποιος ξενοδόχος, φτάνει να είχε κάποια χωραφούθκια στην παραλία και αυτόματα γινόταν ξενοδόχος.

Δεν χρειαζόταν κανένα προσόν για να γίνει κάποιος εστιάτορας ,φτάνει να ήταν ένα γκαρσονούι και γινόταν αυτόματα εστιάτορας.

Δεν χρειαζόταν κανένα ιδιαίτερο προσόν κάποιος, για να γίνει εργολάβος, φτάνει να είχε ένα μυστρί και να ήταν ένα κτιστούι.

Δεν χρειαζόταν κανένα ιδιαίτερο προσόν κάποιος, για να γίνει developer, φτάνει να ήταν λίγο επιτήδειος να έπαιρνε προκαταβολικά τα λεφτά από τους υποψήφιους αγοραστές επαύλεων και να επένδυε τα λεφτά του με την προϋπόθεση ότι θα τους τα παρέδιδε με τίτλους ιδιοκτησίας κ.α. χωρίς να γίνονται αυτά τις πιο πολλές φορές.

Και αυτά όλα καλά και Αγία, τα οικονόμησαν κάποιοι χρησιμοποίησαν τα λεφτά αυτά για μακρινά ταξιδάκια για αγορά υπερπολυτελών αυτοκινήτων, την ανέγερση μεγάλων σπιτιών που φάνταζαν παλάτια και κάμποσα λεφτά τα κατάθεσαν σε ξένες τράπεζες. Έτσι ο αρχοντοχωριατισμός κάποιων επιχειρηματιών μεγαλούργησε.

Ποτέ τους δεν σκέφτηκαν να διαθέσουν κάποια από τα κέρδη τους για εκσυγχρονισμό, καινοτομίες, έρευνες, αναπαλαιώσεις, για τις επιχειρήσεις τους, επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους όπως κάνουν οι σωστοί και πετυχημένοι επιχειρηματίες για σοβαρές και μακροχρόνια εγγυημένες επιχειρήσεις

Έτσι οι επιχειρήσεις φούσκα έκανα μπαμ με πολλούς εργαζόμενους στο δρόμο και την ανεργία.
Για να επαληθευτεί το ρητό “ο καλός καραβοκύρης στις φουρτούνες φαίνεται”.

Αυτά λοιπόν συνέβαιναν στην μακαρία νήσο Κύπρο ή άλλως μπατανία που συνδυαζόμενα με την κάκιστη και οπισθοδρομική διακυβέρνηση του κομμουνιστή Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ μας οδήγησαν δυστυχώς στην πτώχευση.