Εξιχνιάστηκε η ληστεία της Αρχαίας Ολυμπίας

a 31 Ειδήσεις
a 5377 Ειδήσεις

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές τριών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην ληστεία που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη βρει μεγάλο αριθμό από τα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί. Οι συλληφθέντες είναι ένας 41χρονος άνεργος που ζει στην Αθήνα, ένας 50χρονος εργολάβος από την Πάτρα και ένας 36χρονος άνεργος επίσης από την αχαϊκή πρωτεύουσα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τα αντικείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί κατάφεραν να φθάσουν στην σύλληψη των ατόμων, αφού πρώτα ερευνούσαν προσεκτικά κάθε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίαζαν. Και τούτο διότι εκτιμούσαν, ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις, είναι πιθανόν να έρχονταν σε επαφή με άτομα που ίσως να ήθελαν πουλήσουν αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αρχαία Ολυμπία.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός κατάφερε να πλησιάσει έναν εκ των δραστών και προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, κατάφερε να τον συλλάβει. Η διαπραγμάτευση γινόταν για ένα χρυσό δαχτυλίδι της μυκηναϊκής εποχής του 15ου αιώνα αντί του ποσού των 300.000 ευρώ.Στην συνέχεια κατά την διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και τα δύο άλλα άτομα.

Ο 41χρονος προσπάθησε να πουλήσει έναντι περίπου 300.000 ευρώ το χρυσό δακτυλίδι σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος προσποιείτο τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει τον 41χρονο, στην συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της Πάτρας για την υποτιθέμενη αγοραπωλησία, ο δεύτερος τον απείλησε με όπλο. Όμως επενέβησαν άλλοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Επίσης στον χώρο του ξενοδοχείου συνελήφθησαν την ίδια ώρα ο 50χρονος και ο 36χρονος. Στην συνέχεια αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι είχαν κρύψει τα αρχαία αντικείμενα, σε αγροτική περιοχή, περίπου δύο χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.

Δύο ακόμη άτομα αναζητά η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.

Τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους.

Δένδιας:«Aπόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας»

«Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ήθελα γι’ αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία, υπό την ευρύτερη έννοια, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού».

Πηγή: ΚΥΠΕ