Λίφτινγκ στο μέτωπο Αγίας Νάπας

a 58 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 571 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σοβαρές ελλείψεις αναφορικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία δύο αποβάθρων στην υπό διαμόρφωση ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αγίας Νάπας, διαπιστώθηκαν κατά την εξέταση από την περιβαλλοντική Αρχή που είχε ως αποτέλεσμα να εισηγηθεί την προώθηση του έργου, εξαιρουμένης της κατασκευής των αποβάθρων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας στην αίτηση του θεωρούσε αναγκαία την κατασκευή των αποβάθρων, με το αιτιολογικό ότι δίνει την ευκαιρία στους χρήστες του πεζόδρομου να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων, λόγω του βραχώδους δύσβατου τοπίου της παραλίας, το οποίο εκτείνεται σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση, ο δήμος επικαλέστηκε ατυχήματα τα οποία έχουν συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, στην προσπάθεια κυρίως των τουριστών να φτάσουν στο νερό διασχίζοντας τα δύσβατα και επικίνδυνα βράχια.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική Αρχή αξιολογεί πως οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον θα είναι σημαντικές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αρνητικές και μη αναστρέψιμες, τόσο από την κατασκευή και τη θεμελίωση των αποβάθρων, όσο και από τη λειτουργία του έργου, μέσω του τεχνητού φωτισμού των αποβάθρων σε μόνιμη βάση.

Διαπιστώνονται οι εξής επιπτώσεις: 

α) Σημαντικές και μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στα είδη Vermetus και Cystoseira, από τη θεμελίωση των αποβάθρων και την καταστροφή βραχώδους υποστρώματος, το οποίο φιλοξενεί τα είδη.

β) Λόγω του τεχνητού φωτισμού θα υπάρξουν μόνιμες επιπτώσεις στην υπάρχουσα φυσική εξέλιξη και ισορροπία των οργανισμών χλωρίδας και πανίδας που εποικούν την περιοχή που θα καλύπτουν οι αποβάθρες, όπου μεταξύ άλλων έχουν καταγραφεί και τα σημαντικά είδη Vermetus και Cystoseira. 

Οι κατασκευές εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και κυρίως του πεζόδρομου ακολουθούν τη λογική της αντικατάστασης του υφιστάμενου πεζόδρομου, ο οποίος χρονολογείται και χρήζει αναβάθμισης. Σημαντικό μέρος των κατασκευών χωροθετείται εκτός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, σε Τουριστική Ζώνη, όπου και δεν παρατηρείται ιδιαίτερος επηρεασμός της χλωρίδας της περιοχής.

Εντός της περιοχής της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, καταγράφονται σημαντικά είδη του κόκκινου βιβλίου Χλωρίδας της Κύπρου και σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφεται αρνητικός επηρεασμός από τις κατασκευές. Εκτιμάται πως με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από τον αιτητή, την εφαρμογή των όρων της Γνωμάτευσης και τη συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα, οι επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν.

Το έργο στην Αγία Νάπα καταλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας με κατεύθυνση προς την παραλία Νησί. Αφετηρία του έργου αποτελεί ο χώρος στάθμευσης του ήδη κατασκευασμένου πολεοδομικού έργου της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά του έργου. Ο πεζόδρομος / ποδηλατόδρομος αναμένεται να κοστίσει συνολικά €6,5 εκατ. (€3,5 εκατ. η Α΄ Φάση και €3 εκατ. η Β΄ Φάση) και θα κατασκευαστεί ακριβώς στη θέση του υφιστάμενου πεζόδρομου που έγινε πριν 25 χρόνια.

Σκοπός είναι να μην γίνουν επεμβάσεις σε ιδιωτικά τεμάχια μέσω μιας νέας όδευσης και παράλληλα να αναβαθμιστεί ο υφιστάμενος πεζόδρομος τόσο από πλευράς υλικών, όσο και επέκτασης του πλάτους του για να εξυπηρετήσει τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό χρηστών, καθώς επίσης και τη δημιουργία του εφαπτόμενου ποδηλατόδρομου για την εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού ποδηλατιστών, οι οποίοι να μην επεμβαίνουν στον χώρο του πεζόδρομου για τη διακίνησή τους.

Το έργο περιλαμβάνει την παραλιακή όδευση του πεζόδρομου συνολικού πλάτους 5 μ. και μήκους 2.850 μ., 3 παιδότοπους / παιχνιδότοπους, ανθόκηπο με ενδημική χλωρίδα, παρατηρητήρια της φύσης, γήπεδα με διεθνείς προδιαγραφές για beach volley, beach soccer και skate park, χώρο στάθμευσης κατά μήκους του όλου έργου που υπάρχει πρόσβαση από και προς το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και αστικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει παγκάκια, καλάθους αχρήστων, βρύσες πόσιμου νερού, δημόσια ντους, στέγαστρα, αποδυτήρια / αποχωρητήρια.
Το έργο θα κατασκευαστεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση θα καλύπτει μια απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τον χώρο στάθμευσης στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας μέχρι την παραλία Περνέρα μπροστά από το Electra Holiday Village. Όλες οι κατασκευές και επεμβάσεις βρίσκονται σε κρατική γη. Όλο το μήκος του πεζόδρομου / ποδηλατοδρόμου, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών, βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στις 5/5/2016 απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτησή του, για έργα Βελτίωσης / Αναβάθμισης του Παραλιακού Μετώπου, Φάση Α’ στην Αγία Νάπα και ταυτόχρονα απέστειλε Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. 

Η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξέτασε την Έκθεση του έργου, σε συνεδρία της στις 20 Σεπτεμβρίου 2016.

Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε πως απαιτούνταν επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία προσκομίστηκαν και εξετάστηκαν, σε συνεδρία την 1η Νοεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αυτής παρατηρήθηκαν ελλείψεις αναφορικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, από την κατασκευή και λειτουργία των αποβάθρων και ζητήθηκε νέα συμπληρωματική έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία εξετάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016.

Σε δυο φάσεις τα έργα

Η α’ φάση θα καλύπτει μια απόσταση περίπου 1.500 μέτρων, από τον χώρο στάθμευσης στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας μέχρι την παραλία Περνέρα. Το πρώτο τμήμα της α’ φάσης περιλαμβάνει 2 παιδότοπους/παιχνιδότοπους, ανθόκηπο με ενδημική χλωρίδα (δέντρα και φυτά της περιοχής), αποβάθρες και εξέδρες προς και μέσα στη θάλασσα για πρόσβαση του κοινού προς το νερό, αστικό εξοπλισμό όπως παγκάκια, καλάθους αχρήστων, βρύσες πόσιμου νερού, στέγαστρα, αποδυτήρια/αποχωρητήρια.

Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί το δεύτερο τμήμα της α’ φάσης το οποίο περιλαμβάνει παρατηρητήρια της φύσης, γήπεδα με διεθνείς προδιαγραφές για beach volley, beach soccer και skate park, χώρο στάθμευσης κατά μήκος του όλου έργου, όπου υπάρχει πρόσβαση από και προς το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και δημόσια ντους.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον σύμφωνα με τη μελέτη 

Οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, είναι ο επηρεασμός επιφανειακού εδάφους, διάφορων ειδών χλωρίδας και η πρόκληση σκόνης και θορύβου, ενώ κατά το στάδιο της λειτουργίας είναι κυρίως η αύξηση της φωτορύπανσης. Συγκεκριμένα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι οι ακόλουθες:

Επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου:

α) Επηρεασμός επιφανειακού εδάφους που φιλοξενεί είδη χλωρίδας, κάποια εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο.

β) Αναμένεται ότι κατά τις χωματουργικές εργασίες θα εξορυχτούν πέραν των 3000 κ.μ. μπάζων.

γ) Ο ημερήσιος όγκος αστικών στερεών αποβλήτων αναμένεται να προέρχεται κυρίως από τους εργαζόμενους στο έργο. Τα απορρίμματα θα απορρίπτονται σε κάδους και ακολούθως θα περισυλλέγονται από τα οχήματα του δήμου και θα μεταφέρονται σε εγκεκριμένο χώρο (ΧΥΤΑ).

δ) Η εκπομπή αέριων ρύπων αναμένεται να προέλθει από βαρέα οχήματα, εκσκαφείς, φορτοεκφορτώσεις υλικών και άλλα μηχανήματα κατασκευής.

ε) Αναμένεται να προκληθούν αυξημένα επίπεδα θορύβου που θα δημιουργηθούν κατά τις χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες καθώς και από τη λειτουργία των μηχανημάτων και τη διακίνηση οχημάτων από και προς το εργοτάξιο.

Επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου:

α) Η ημερήσια μέση και μέγιστη κατανάλωση νερού θα ανέρχεται στα 37 κ.μ. και 70κ.μ., αντίστοιχα και θα προέρχεται από την εγκατάσταση και λειτουργία των ντους για τους λουόμενους.

β) Με την ανέγερση και χρήση των ντους αναμένεται η παραγωγή αυξημένου όγκου υγρών αποβλήτων τα οποία θα διοχετεύονται στο Αποχετευτικό Σύστημα Αγίας Νάπας.

γ) Θα παρατηρηθούν αυξημένα ποσοστά φωτορύπανσης λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας λαμπτήρων σε όλο το μήκος του πεζόδρομου.

Πίσω από τις γραμμές 
Μετά τον θεμέλιο λίθο, είδαν το περιβαλλοντικό 
Στις 21 Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών της Α΄ Φάσης Βελτίωσης/Αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου Αγίας Νάπας. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, στις 22 Νοεμβρίου, στο Τμήμα Περιβάλλοντος εξεταζόταν η μελέτη για τις επιπτώσεις από το έργο αυτό. Η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου. Η α’ φάση, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου του 2018, περιλαμβάνουν και τις αποβάθρες, τις οποίες το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν ενέκρινε, λόγω των αρνητικών και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον που θα έχει η κατασκευή τους. Τώρα αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον των αποβαθρών. 

Πηγή: Philenews