Χάσικος: “Το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει υπηρετήσει τους στόχους”

a 21 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Από την αρχή, στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν, μέσα από το διάλογο, να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη συναίνεση, για τη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θέλουμε για την Κύπρο του αύριο, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας ότι επιδιώκουν την όσο το δυνατό αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από την παροχή βελτιωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και άρα με όσο το δυνατό λιγότερες φορολογίες.

a 1188 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε χαιρετισμό του, στην Επαρχιακή Σύσκεψη με Κοινοτάρχες και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων του ΔΗΣΥ, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χάσικος είπε ότι “στην πράξη, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον εκτελεστικό βραχίονα των Τοπικών Αρχών”, σημειώνοντας ότι “απέναντι στην πολυπλοκότητα των έργων που οι τοπικές αρχές καλούνται σήμερα να διαχειριστούν και το εύρος των οικονομικών και άλλων πτυχών, με τις οποίες είναι συνυφασμένα, επιβάλλεται όπως εφαρμόζονται πιστά όλοι οι κανόνες που αφορούν τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αποτελεσματικότητα, τη σωστή και δίκαιη διακυβέρνηση”.

“Η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”, ανέφερε, “δεν είναι ανεξάρτητη από εκείνη του δημόσιου τομέα. Συνιστούν μια ολοκληρωμένη δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων, με τις οποίες προσδοκάται ότι θα αντιμετωπισθούν οι βασικές δυσλειτουργίες της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης: Ανθρώπινο δυναμικό, κανονιστικό πλαίσιο, δομές και συστήματα”.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απασχολεί, όλους, εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας την πολιτική βούληση να δώσουν μια οριστική λύση στο θέμα, προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη και να προσφέρουν στον πολίτη καλύτερες, ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες, μακριά από μικροπολιτικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Είπε ακόμα ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησαν εδώ και ενάμισι χρόνο, μέσω ενός συνεχούς, εντατικού και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, Κοινοβουλευτικά Κόμματα), ενώ πρόσθεσε πως παρουσιάστηκαν όλες οι πιθανές λύσεις και έφεραν στο τραπέζι της διαβούλευσης όλα τα πιθανά σενάρια, λαμβανομένης υπόψη και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τόπος, αλλά και οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Είναι γενικά παραδεκτό ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει υπηρετήσει τους στόχους του αλλά είναι, πλέον, απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό. Δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και δεν εδράζεται σε σύγχρονες τάσεις διοίκησης. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Εσωτερικών με επιμονή και υπομονή, αξιολόγησε όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον του και παρουσίασε και τρίτη νέα πρόταση σύνθεσης, που βασίζεται στην υποχρεωτική (διά Νόμου) συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών”, σημείωσε.

Καταληκτικά είπε ότι “οι διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνουμε είναι απόλυτα απαραίτητες, ώστε οι Τοπικές Αρχές, αφενός, να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, αφετέρου δε να ενισχύσουν το ρόλο και την παρουσία τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ