Χάνεται η «Καμάρα του Κόρακα» στο Κάβο Γκρέκο

a 46 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1969 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ένα σπάνιο οικοδόμημα που το πινέλο της φύσης χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να δημιουργήσει στο εθνικό πάρκο του Κάβο Γκρέκο κινδυνεύει να καταποντιστεί στη θάλασσα.

Πρόκειται για την περίφημη «Καμάρα του Κόρακα», ένα περίπου χιλιόμετρο από το ξωκκλήσι και τη σπηλιά των Αγίων Αναργύρων. Ένα απείρου κάλλους πανύψηλο φυσικό γεφύρι πάνω από τη θάλασσα, το οποίο την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει βαθμιαία διάβρωση. Κάτι στο οποίο δυστυχώς συνέτειναν, εκτός από το πέρασμα των χρόνων, και οι ρίζες κάποιων θαμνοειδών που είναι φυτρωμένα στο σημείο.

Το θέμα είχε αναδείξει το 2008 η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, επισημαίνοντας και την επικινδυνότητα του χώρου, καθώς λόγω της ομορφιάς της γέφυρας συρρέει εκεί μεγάλος αριθμός τουριστών αλλά και Κυπρίων. Μέχρι και μελλόνυμφοι την ημέρα του γάμου τους φωτογραφίζονται εκεί πριν την εκκλησία.

Το Τμήμα Δασών πριν από τρία περίπου χρόνια προχώρησε στην επιμελή περίφραξη της «Καμάρας του Κόρακα», καθώς η διάβρωσή της επέβαλλε πλέον τη λήψη μέτρων. Δυστυχώς, η δυσκολία χειρισμού της διάσωσης της «Καμάρας του Κόρακα» άφησε το φυσικό αυτό μνημείο στο έλεος της μοίρας του και του καιρού.

Η διάβρωση του πετρώματος της γέφυρας στο μεταξύ συνέχισε να προχωρεί και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων γεωλόγων και άλλων ειδικών, η καταβαράθρωση της καμάρας είναι πλέον θέμα χρόνου. Μια σεισμική δόνηση ή μια άλλη αιτία που θα ταρακουνούσε το έδαφος στην περιοχή θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να την εξαφανίσουν.

Η διαπίστωση αυτή για το μνημείο-σήμα κατατεθέν του Κάβο Γκρέκο δεν αφήνει πλέον αδιάφορο τον Δήμο Αγίας Νάπας, στα όρια του οποίου ανήκει το εθνικό πάρκο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννο Καρούσο, ο δήμος κινητοποιείται με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση που θα δώσει τουλάχιστον παράταση ζωής σε αυτό το φυσικό μνημείο, αν όχι να διασφαλίσει το μέλλον του. Και, δυστυχώς, αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι η υποστύλωση της καμάρας, διότι τότε θα έπαυε να έχει τη σημερινή της υπέροχη θέα και, επιπρόσθετα, αυτό θα ήταν μια κάκιστη και βίαιη παρέμβαση στον χαρακτήρα ενός φυσικού μνημείου.

a1 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τρόπους διάσωσης αναζητεί ο Δήμος Αγ. Νάπας
Η ΑΓΙΑ Νάπα, διά του δήμου της, σκοπεύει να απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα, όπως το Αρχαιοτήτων και το Γεωλογικό, ζητώντας προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς μπορεί να σωθεί η καμάρα. Ευπρόσδεκτος για εισηγήσεις, στο πλαίσιο του λογικού και εφικτού, που να μην αλλοιώνουν το χαρακτήρα του μνημείου, είναι και κάθε ειδήμων σε τέτοια θέματα.

«Είναι μάλλον η ώρα να εξετάσουμε αν μπορεί να γίνει κάτι και να σωθεί η “Καμάρα του Κόρακα”. Αν μπορεί, πρέπει να γίνει το συντομότερο. Δεν ξέρουμε αν αύριο ή σε ένα χρόνο ή σε πέντε θα συμβεί κάτι. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό το φυσικό μνημείο θα πάψει να υπάρχει σε κάποια στιγμή. Αν τελικά είναι αδύνατον να αποφευχθεί το μοιραίο, τουλάχιστον θα μπορούμε να λέμε ότι προσπαθήσαμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ