Τα “φονικά” μανιτάρια της Κύπρου – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

CEB1 110 Ζωή


CEB1 1023 Ζωή



Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση της συλλογής μανιταριών ανά το παγκύπριο. Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Μυκητολογικού Συνδέσμου Μιχάλης Λοιζίδης, κληθείς να σχολιάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγαπημένη συνήθεια πολλών, ειδικά αυτή την εποχή που βρέχει συνεχώς.

 Ο κ.Λοιζίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας εύκολος και ασφαλής τρόπος να ξεχωρίσει κανείς τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Όλες οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι εμπειρικές επισημαίνει ο κ.Λοιζίδης. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για συλλογή μανιταριών είναι να μελετήσει κάποιος προκειμένου να είναι σε θέση να διακρίνει τα δηλητηριώδη μανιτάρια από αυτά που είναι προς κατανάλωση.

10 και πλέον είδη «φονικών» μανιταριών»

Τα καταγεγραμμένα μανιτάρια που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι θάνατο είναι πάνω από 15 ενώ εκατοντάδες άλλα είναι τα δηλητηριώδη.

 Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την εμπειρική συλλογή μανιταριών, εστιάζονται ακριβώς εδώ, μιας και σύμφωνα με τον κ.Λοιζίδη, όλα όσα ακούγονται για τα δηλητηριώδη μανιτάρια, το ότι δηλαδή διακρίνονται από το χρώμα ή από την όψη είναι αστικοί μύθοι, που σαφώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού μανιταριών που ευδοκιμούν στην Κύπρο.

Έλλειψη Κέντρου Δηλητηριάσεων

Η Κύπρος δεν διαθέτει Κέντρο Δηλητηριάσεων, κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μυκητολογικού Συνδέσμου αξίζει να δει το κράτος.

Λόγω του ότι υπάρχουν διάφορα μανιτάρια, άλλες τόσες είναι οι δηλητηριάσεις που μπορεί να πάθει κάποιος από την κατανάλωσή τους.

Εάν γίνει μια λάθος διάγνωση στο είδος το οποίο καταναλώθηκε, τότε θα είναι λανθασμένη και η αγωγή που θα δοθεί στον ασθενή. Γι αυτό τονίζει ο κ.Λοιζίδης θα πρέπει να γνωρίζουμε το είδος του μανιταριού που καταναλώνουμε. Η όλη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από μανιτάρια είναι «στα τυφλά» όπως επισημαίνει ο κ.Λοιζίδης.

Όπως αναφέρει στο SigmaLive ο Μιχάλης Λοιζίδης, λόγω ακριβώς των πιο πάνω αναφορών, δεν θα πρέπει να ακολουθούνται οι εμπειρικοί τρόποι συλλογής μανιταριών, καθώς ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι.

Πηγή: Sigmalive