Γ.Καρούσος: “Μειοψηφία οι προβληματικοί τουρίστες στην Αγία Νάπα”

a 12 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Το 90% των τουριστών που επισκέπτονται την Αγία Νάπα είναι καλής ποιότητας, ωστόσο οι υπόλοιποι φαίνεται ότι προκαλούν διάφορα προβλήματα. Ο Δήμος Αγίας Νάπας, η Αστυνομία και άλλοι φορείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να διαχειριστούν. Δεν είναι όμως σωστό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, ορισμένοι να υπερβάλλουν, να διογκώνουν αυτά τα προβλήματα και να παρουσιάζουν το σύνολο των τουριστών στην Αγία Νάπα ως προβληματικό.

a 1080 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς το θέμα της ποιότητας του τουρισμού στην Αγία Νάπα, ο κ. Καρούσος παρουσίασε στατιστικά στοιχεία του ΚΟΤ, σύμφωνα με τα οποία από τους 533.000 τουρίστες στον δήμο το 2014, οι 56.000 διέμεναν σε οργανωμένα διαμερίσματα Β και Γ κατηγορίας, δηλαδή φτηνά καταλύματα, τα οποία επιλέγονται από τουρίστες που μερικές φορές προκαλούν προβλήματα.

Επομένως, τόνισε ο κ. Καρούσος, είναι λάθος εγχώρια και ξένα ΜΜΕ κατά καιρούς να επιχειρούν να δημιουργούν ισοπεδωτική εικόνα για το σύνολο των τουριστών στην Αγία Νάπα, εξαιτίας των επισκεπτών φθηνού τουρισμού, που ανέρχονται στο 10%. Εξάλλου, πρόσθεσε, προκειμένου να προσελκύσουν τουριστικό ρεύμα στην Αγία Νάπα, μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρηματίες εργάζονται σκληρά στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, και ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ. Αλίμονο αν, με αφορμή τα προβλήματα που προκαλεί μια μερίδα τουριστών, διαγραφεί η κοπιώδης προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι αυτοί οι άνθρωποι.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού στην Αγία Νάπα την τελευταία δεκαετία, προκύπτει ότι υπήρξε ραγδαία αύξηση της τάξης του 40%. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν οι τουρίστες υψηλής στάθμης δεν ήταν ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα, το 2004, είχαν αφιχθεί στην Αγία Νάπα περίπου 384.000 τουρίστες, ενώ το 2014 ο αριθμός των τουριστών ανήλθε στις 533.000. Πρόκειται, υπογράμμισε ο κ. Καρούσος, για εντυπωσιακή επίδοση δεκαετίας και αν η Αγία Νάπα συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, τότε θα ξεπεράσει ολόκληρη την επαρχία της Πάφου, η οποία το 2014 κατέγραψε 761.000 αφίξεις τουριστών.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του για το θέμα της ποιότητας του τουρισμού στην Αγία Νάπα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην ανακαίνιση πολλών ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών καταλυμάτων στην Αγία Νάπα τα τελευταία χρόνια και κυρίως την τελευταία τριετία. Επεσήμανε παράλληλα πως δεν θα ήταν λογικό να γίνονται τόσες πολλές και τόσο μεγάλες επενδύσεις για ανακαίνιση σε ξενοδοχεία, αν η περιοχή δεν προσέλκυε υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Και όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε, αλλά βλέπουμε τα τελευταία 2- 3 χρόνια επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή να ρισκάρουν και να επενδύουν μεγάλα ποσά για τη μετατροπή ξενοδοχείων σε εξειδικευμένου τύπου, τα γνωστά ξενοδοχεία μπουτίκ, τα οποία απευθύνονται σε τουρίστες ποιότητας. «Δεν αντιλέγω», είπε ακόμη ο κ. Καρούσος, «ότι έχουμε και αυτό το 10% τουρισμού που επηρεάζει με κάποιο τρόπο το υπόλοιπο 90%, αλλά λαμβάνουμε μέτρα και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το ελέγξουμε. Η Αστυνομία πραγματοποιεί μέρα και νύχτα περιπολίες, ενώ και εμείς ως δήμος παίρνουμε διάφορα μέτρα. Για παράδειγμα, φέτος καταφέραμε να μειώσουμε τα παραλιακά πάρτι σε 8 από τα 23 που διοργάνωσε πέρσι συγκεκριμένος διοργανωτής πάρτι».

Πηγή: Φιλελεύθερος