Ακατάλληλοι καφέδες στην αγορά – Παραποιούσαν την ημερομηνία λήξης

a 91 Ειδήσεις
a 1857 Ειδήσεις

Υπό σύλληψη τελούν και ανακρίνονται ιδιοκτήτης και υπάλληλος εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση παραποίησης χρονικών ενδείξεων συσκευασμένων καφέδων με εμπορική επωνυμία «Maresi Vienna Ice Coffee».

Υγειονομικές Υπηρεσίες και Αστυνομία διερευνούν από κοινού υπόθεση κατοχής, σήμανσης και πώλησης τροφίμου με τρόπο ψευδή, παραπλανητικό ή απατηλό που δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, εξετάζεται μετά από καταγγελία των Υγειονομικών Υπηρεσιών υπόθεση σήμανσης τροφίμων με τρόπο ψευδή, παραπλανητικό και απατηλό. Όλα ξεκίνησαν, είπε, όταν από έλεγχο σε περίπτερο στη Λάρνακα στις 11 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν εντός ψυγείου 88 συσκευασίες έτοιμου καφέ με παραποιημένη την ημερομηνία λήξης.

Η υπεύθυνη περιπτέρου κατονόμασε ως προμηθευτή της πρόσωπο από τη Λάρνακα ο οποίος εργάζεται για εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό. Μετά από εξετάσεις συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας από τη Λεμεσό και ο υπάλληλος από τη Λάρνακα.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να αποφύγουν τη χρήση τους και οι εμπορευόμενοι να τα αποσύρουν από την έκθεση προς πώληση. Πρόκειται για έτοιμο καφέ με ημιάπαχο γάλα (UHT) μακράς διαρκείας που φέρει την εμπορική επωνυμία Maresi Vienna Ice Coffee Cappuccino 0,9% fat. Διατίθεται σε πλαστική συσκευασία των 230ml με καλαμάκι επικολλημένο στο πλάι και στρογγυλό καπάκι με οπή στο κέντρο, εισδοχή για το καλαμάκι. Όσον αφορά στο αναγραφόμενο «Ανάλωση μέχρι…» είναι διάφορες ημερομηνίες διατηρησιμότητας εκτός από την ημερομηνία 22/11/2014, που εκ πρώτης όψης φαίνεται αυθεντική.

Στην αγορά εντοπίστηκε και το προϊόν Maresi Vienna Ice Coffee, coffee and milk που διατίθεται σε πλαστική συσκευασία των 230ml με καλαμάκι επικολλημένο στο πλάι και στρογγυλό καπάκι με οπή στο κέντρο, εισδοχή για το καλαμάκι. «Ανάλωση μέχρι…» διάφορες ημερομηνίες διατηρησιμότητας εκτός από την ημερομηνία 04/12/2014 που εκ πρώτης όψης φαίνεται αυθεντική.

Σημειώνεται ότι η παρασκευάστρια εταιρεία στην Αυστρία έχει διακόψει τη συνεργασία της με την προηγούμενη εταιρεία στην Κύπρο και έχει δώσει την αντιπροσωπεία σε νέα κυπριακή εταιρεία, η οποία άρχισε ήδη να διανέμει τις καινούργιες συσκευασίες των εν λόγω προϊόντων, τα οποία φέρουν τις πιο κάτω σημαντικές διαφορές και είναι πλήρως αυθεντικά:

1) Δεν φέρουν επικολλημένο καλαμάκι στο πλευρό

2) Φέρουν πώμα που διευκολύνει την πόση

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ