Παράνομοι κερματοδέκτες νερού σε Παραλίμνι

a 48 Ειδήσεις
a 2254 Ειδήσεις

Στα όρια του Δήμου Παραλιμνίου, με την ανοχή της οικείας Τοπικής Αρχής, λειτουργούν χωρίς άδεια ντεπόζιτα πώλησης νερού με κερματοδέκτες. Στον Δήμο Παραλιμνίου, μέχρι και την περιοχή στα όρια του Κάβο Γκρέκο (όπου διαμένουν χιλιάδες τουρίστες Κύπριοι αλλά και αλλοδαποί), η ιδιοκτήτρια εταιρεία διαθέτει οκτώ ντεπόζιτα (βυτία) με κερματοδέκτες.

Λειτουργός του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών με τον οποίο επικοινωνήσαμε, επικοινώνησε με τη σειρά του με τον Δήμο Παραλιμνίου, εκπρόσωπος του οποίου τον διαβεβαίωσε ότι οι μηχανές-κερματοδέκτες θα τεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας, ώστε οι μηχανές να λειτουργούν νόμιμα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, οι μηχανές θα αποσυνδέονταν από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να τεθούν εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε πως αν δοθούν οδηγίες να ανασταλεί η λειτουργία των συγκεκριμένων κερματοδεκτών, θα ταλαιπωρηθούν όλοι όσοι διαμένουν στις περιοχές που βρίσκονται εγκατεστημένοι οι κερματοδέκτες.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς από πλευράς του Δήμου, ο ιδιοκτήτης των μηχανών δεν ήταν συνεργάσιμος και διαπιστώνονταν προβλήματα τα οποία οδήγησαν τον δήμο να εκδώσει εξώδικα πρόστιμα εναντίον του, αν και δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούμε από τον δήμο σε τι συνίστατο η μη συνεργασία του ιδιοκτήτη, πόσα εξώδικα του εκδόθηκαν, για ποιες από τις μηχανές και συνολικά πόσο πρόστιμο του επεβλήθη. Από όσα μπορέσαμε να ενημερωθούμε, ο ιδιοκτήτης των οκτώ μηχανών-κερματοδεκτών, εν τέλει πούλησε τις μηχανές σε άλλη εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας εξακολουθεί να τις λειτουργεί χωρίς άδεια. Ο δήμαρχος Παραλιμνίου ενώπιον του οποίου θέσαμε το θέμα, ανέφερε ότι ο νέος ιδιοκτήτης άρχισε να προσκομίζει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν από τον δήμο.

Από τον δήμο πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο νέος ιδιοκτήτης αποσύρει μία-μία τις μηχανές για έλεγχο και για τυχόν επιδιόρθωση/συντήρηση. Όπως μας ελέχθη, η νέα εταιρεία η οποία χαρακτηρίζεται από τον δήμο ως «σοβαρή εταιρεία», ζήτησε χρόνο, ο οποίος θα της δοθεί όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε υπόδειξη, ότι σε άλλες περιοχές το νερό ελέγχεται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες οι οποίες πιστοποιούν την καταλληλότητα τόσον του βυτίου όσον και του νερού, μας ελέχθη ότι στον Δήμο Παραλιμνίου τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά αναρτώνται από τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές των ντεποζίτων, κατόπιν ελέγχου από ιδιωτικά χημεία. Στη Λευκωσία εκδίδεται πιστοποιητικό από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και σε αυτό καταγράφεται η οδός και ο αριθμός στον οποίο βρίσκεται το βυτίο, ενώ σημειώνεται πως ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και των σχετικών κανονισμών που αφορούν τα βυτία-κερματοδέκτες. Αναφέρεται επίσης, πως «πριν την έκδοση του πιστοποιητικού, αυτό έχει υποβληθεί στους κατάλληλους εργαστηριακούς ελέγχους και έχει διαπιστωθεί ότι είναι καθαρό και υγιεινό σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας».

Για να διαθέτει νερό οποιοσδήποτε (είτε πρόκειται για βυτιοφόρο όχημα είτε για βυτίο με κερματοδέκτη) απαιτείται:
• Χορήγηση Άδειας από Φορείς Ύδρευσης
• Εξασφάλιση Πιστοποιητικού από Δ.Ι.Υ. & Υ.Δ.Υ και ανάρτηση του μόνιμα στον υαλοπίνακα
• Μικροβιολογικές Αναλύσεις του Νερού κάθε μήνα σε Διαπιστευμένο Εργαστήριο
• Τήρηση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου HACCP
•Πιστοποιητικό Υγείας για το πρόσωπο που ασχολείται με το γέμισμα ή τη διάθεση του νερού από βυτιοφόρα
• Τήρηση Μητρώου Αναλύσεων για 3 έτη

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόσωπο που διαθέτει νερό κατά παράβαση οποιασδήποτε διάταξης των Κανονισμών είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε:
(α) Φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες
(β) Χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €3.417 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ