Λ. Χριστοφόρου: Καταγγέλλει την Τουρκία για την ανάγνωση του κορανίου στην Αγ. Σοφιά

a 19 Ειδήσεις, Ευρώπη, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τουρκία
a 824 Ειδήσεις, Ευρώπη, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τουρκία

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου αντιδρώντας άμεσα στις απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για να διαβάζεται το κοράνι στον Ιερό Θρησκευτικό Χώρο του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας προέβην σε παραστάσεις τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία με την πρωτοφανή προκλητική απόφαση της, να διαβάζεται το κοράνι στην Αγία Σοφία, προβαίνει σε βάναυση προσβλητική ενέργεια σε βάρος όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο. Ταυτόχρονα επιδεικνύει πλήρη ασέβεια σε κάθε έννοια θρησκευτικών αρχών και αξιών που διέπουν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο καθώς και τη προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί πράξη βεβήλωσης ιερού θρησκευτικού χώρου των Ορθοδόξων Χριστιανών και του μνημείου παγκόσμιου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανοχή που επιδεικνύεται προς την Τουρκία οδηγεί σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους της. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εδώ και 42 χρόνια η Τουρκία βεβηλώνει, σπιλώνει και καταστρέφει ολόκληρη τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου, καταστρέφοντας ουσιαστικά την ίδια την Ευρωπαϊκή Κληρονομιά.

Τονίζω ότι η Αγία Σοφία αποτελεί διαχρονικό μοναδικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, φάρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποτελεί ιερό Μνημείο σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
Η Τουρκία με αυτή την ενέργεια της μας γυρίζει στο παρελθόν, ενσπείρει τη μισαλλοδοξία, δημιουργεί κλίμα θρησκευτικής έντασης και αντιπαράθεσης θυμίζοντας,για μία ακόμη φορά στον ΧριστιανικόΚόσμο, την Τουρκία που εξαφάνισε διαχρονικά τους Χριστιανικούς Λαούς από την επικράτεια της.

Οι προκλητικές και προσβλητικές ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται ευθέως και ενάντια σε κάθε Ευρωπαϊκή Αρχή και Αξία. Οι απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με χώρα ευρισκόμενη υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποθράσυνση της Τουρκίας που εκδηλώνεται συνέχεια με πολλές προκλητικές ενέργειες οφείλεται εν μέρει και στην ανοχή και ατιμωρησία που επιδεικνύεται από όλους και δυστυχώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, αυτή η βάναυση θρησκευτική προσβολή και πρόκληση που εξοργίζει και ευαισθητοποιεί εκατομμύρια Ορθόδοξων Χριστιανών δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από την Ε.Ε.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβασθεί, επιτέλους, τις Ευρωπαϊκές Θρησκευτικές Αρχές και Αξίες.
2. Θα συνεχίσει η Επιτροπή να μην λαμβάνει μέτρα έναντι μίας υπό ένταξη χώρας όπως η Τουρκία όταν συνεχίζει να παραβιάζει αρχές και κανόνες της Ε.Ε. και όταν η συμπεριφορά της δεν συνάδει με Ευρωπαϊκή Πορεία, Πολιτισμό, Αρχές και Αξίες.
3. Θα συνεχισθεί η παραχώρηση κονδυλίων και να παραμένουν ανοικτά τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τη Τουρκία όταν δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με τις αρχές του σεβασμού των θρησκευτικών μνημείων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Πηγή: Φιλελεύθερος