Προχωρούν τα έργα Ανάπλασης του Κέντρου στην Αγία Νάπα

a4 Ειδήσεις
Σε σημερινή Συνάντηση του Δημάρχου Αγίας Νάπας με τον Υπουργό Εσωτερικών ανακοινώθηκαν τα έργα που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια του χαρακτηρισμού της Αγίας Νάπας ως αστικού κέντρου και των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

a4 5 Ειδήσεις

Σήμερα ανακοινώθηκε η έγκριση 3 σημαντικών έργων μέσω των οποίων θα αρχίσει η αναβάθμιση του κέντρου΄

Τα έργα είναι 1. «Αποκατάσταση Ανάδειξη Προβολή Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας», 2. «Αναδιαμόρφωση- Ανάπλαση Βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας (οδών Τεύκρου Ανθία – Γιαννάκη Παππουλλή)» και 3. «Διαμόρφωση Αστικού Πολυλειτουργικού Πάρκου».

Με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ

Τα έργα αυτά εδώ και χρόνια αποτελούν μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του δήμου, στα πλαίσια αφενός του εμπλουτισμού της τουριστικής εμπειρίας αφετέρου βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση των έργων

CEB1 25 Ειδήσεις

1. Αποκατάσταση-Ανάδειξη-Προβολή Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας: (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ερευνητικό Κέντρο, Ινστιτούτο μεταπτυχιακών σπουδών, και συνεδριακό κέντρο)

Αφορά την επανάχρηση του κτιριακού κελύφους του μοναστηριού ως Μουσείο και Κέντρο Ερευνών και Μελετών που θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους νέους, θα αναδεικνύει και προβάλλει την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου διεθνώς, και θα προσελκύει ερευνητές και επισκέπτες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το κτίριο διατηρείται και προστατεύεται ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μουσείο σύμφωνα με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πρόθεση είναι η δημιουργία ενός πολύ-χώρου, σύμβολο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών ενός πυρήνα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, για την πόλη της Αγίας Νάπας και την ευρύτερη περιοχή. Το Μουσείο θα επικοινωνεί και θα αλληλεπιδρά με τη πόλη επιτρέποντας την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της, σε αστικές και κοινωνικές ομάδες.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα €1.500.000.

CEB11 2 Ειδήσεις

2. Αναδιαμόρφωση-Ανάπλαση Βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας (οδών Τεύκρου Ανθία-Γιαννάκη Παππουλλή)

Η προτεινόμενη δράση περιλαμβάνει:


· έργα ανάδειξης εισόδων προς το κέντρο (τοπιοτεχνήσεις με σημάνσεις, φωταγώγηση και χρήση επιλεγμένων χρωμάτων και υλικών)

· κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη βελτίωση προσβασιμότητας (διαμόρφωση νέας διατομής οδικού δικτύου, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, μονοδρομήσεις, ένταξη δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, διευκολύνσεις πεζών)

· δημιουργία χώρους πλατείας για υπαίθριες εκδηλώσεις / δράσεις

· σκίαση διαδρομής με πράσινο ή/και άλλα μέσα

· αναβάθμιση οδικού φωτισμού

Η ανάπλαση είναι αναγκαία για την επιβίωση της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε μαρασμό. Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα: υπάρχουν ελάχιστοι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης, το πλάτος των πεζοδρομίων δεν είναι ικανοποιητικό, ο δρόμος παρουσιάζει συμφόρηση και δυσχεραίνει την κυκλοφορία των πεζών.

Η εικόνα είναι απωθητική για τους επισκέπτες και δυσκολεύει την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά υποστατικά κατά μήκος του δρόμου είναι κλειστά και εγκαταλειμμένα.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα €1.300.000.

CEB12 2 Ειδήσεις

3. Διαμόρφωση Θεματικού Αστικού Πάρκου/ Δημοτικού Κήπου

Το πάρκο χωροθετείται στην περιοχή δυτικά του κέντρου και περιλαμβάνει:

· Δίκτυο διαδρομών και πλατειών

· Διαμορφωμένες είσοδοι με χώρους στάθμευσης

· Διαμόρφωση υπηρεσιών πάρκου με χώρο υγιεινής και περίπτερο

· Εκδρομικός χώρος, υδάτινες διαμορφώσεις και παιδότοπος.

· Ηλεκτροδότηση, φωτισμός ανακύκλωση νερού ποτίσματος.

Στο πάρκο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ», όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την τοπική πανίδα και χλωρίδα και να εμπλουτίζουν το πάρκο, φυτεύοντας το δικό τους δέντρο, του οποίου θα θεωρούνται ανάδοχοι. Θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ανάπτυξη του μέσω διαδικτύου.

Η δράση αυτή θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου για το κέντρο όπου διαπιστώθηκε κατά της διάρκεια της έρευνας έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ανέρχεται στα €1.500.000.

CEB13 1 Ειδήσεις