Τέλος οι δημόσιοι υπάλληλοι με κομματικό αξίωμα

a 123 Ειδήσεις
a 1889 Ειδήσεις

Εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή με σκοπό την τροποποίηση ή και την απάλειψη αναχρονιστικών προνοιών της κείμενης νομοθεσίας που εμποδίζουν τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από το να αναμειγνύονται ενεργά στην πολιτική και στα κόμματα, δημιουργώντας διακρίσεις σε βάρος τους.

Μετά τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ, χθες κατέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σχετική πρόταση νόμου για ψήφιση και το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, Φύτο Κωνσταντίνου, με την πρόταση νόμου επιδιώκεται η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να αρθούν οι απαγορεύσεις που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες παρεμποδίζουν την ανάμειξη υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στις διοργανώσεις συγκεντρώσεων κομματικού χαρακτήρα καθώς και τη δυνατότητα τους να κατέχουν κομματικό αξίωμα. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, υποδεικνύει ο κ. Κωνσταντίνου, θα παρέχεται η ευχέρεια στους εν λόγω υπαλλήλους να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το άρθρο του νόμου που εμποδίζει σήμερα τους δημοσίους υπαλλήλους από το να εμπλέκονται ενεργά στα κόμματα είναι το άρθρο 71(4) του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, το οποίο προβλέπει τα εξής: «Απαγορεύεται σε δημόσιο υπάλληλο να αναμειγνύεται στην οργάνωση συγκεντρώσεων ή άλλων εκδηλώσεων κομματικού χαρακτήρα ή που αποβλέπουν στην προώθηση των πολιτικών επιδιώξεων οποιουδήποτε προσώπου ή κόμματος ή να εκφωνεί λόγους σ’ αυτές». Ανάλογη απαγορευτική πρόνοια υπάρχει και στη νομοθεσία που ρυθμίζει το ασυμβίβαστο των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θυμίζουμε ότι με βάση την παραπάνω απαγορευτική πρόνοια αναγκάστηκε τον περασμένο Απρίλιο να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΔΗΚΟ ο Μαρίνος Μουσιούττας λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, ως δημοτικός γραμματέας στο Δήμο Λευκωσίας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ