Α. Σαμαράς: “Τιμή από το μητροπολιτικό Ελληνισμό προς έναν εκλεκτό άνδρα”

a 47 Ειδήσεις
a 3337 Ειδήσεις

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, υπέγραψε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα έγραψε: “Τα θερμότατα συλλυπητήρια του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για τον μεγάλο πολιτικό της Κύπρου μας”.

Η ουσιαστική παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως για την Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος.

Ο κ. Σαμαράς προέβη σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά που ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: “Τα θερμότατα συλλυπητήρια του μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό της Κύπρου μας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως μέσα από την όλη διαδρομή του ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συνέπεια, και την αγάπη προς την πατρίδα. “Αν είναι κάτι που ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε είναι πως αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος είναι όραμα και πραγματισμός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα οράματα να μετατρέπονται σε εφιάλτες”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφθασε το πρωί στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Η υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία μετέβη μετά την άφιξή της στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ακολούθησε συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας και υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τιμή από το μητροπολιτικό Ελληνισμό προς ένα εκλεκτό άνδρα

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως “ήλθα σήμερα στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας για να παρευρεθώ στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική του θλίψη αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του μητροπολιτικού Ελληνισμού προς ένα εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεώτερη ιστορία της μαρτυρικής μεγαλονήσου”.

“Ως άνθρωπο το γνώρισα απλό με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής”, είπε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε πως “ως πολιτικός άνδρας ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “σε αυτή τη μακροχρόνια πορεία του, με σύνεση, και θα έλεγα με υπευθυνότητα, τον γνωρίσαμε όλοι και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσαν τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητά του”.

Ουσιαστική η παρακαταθήκη του

Υπογράμμισε πως “η ουσιαστική παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου”.

Ανέφερε πως η μετουσίωση αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι υπέρτατη τιμή που του αρμόζει “και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού”.

“Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους, γιατί για την Ελλάδα η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος”, σημείωσε

Όραμα και προγραμματισμός οι διδαχές του

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού «για την εδώ παρουσία σας. Μια παρουσία που όπως έχετε δηλώσει έμπρακτα αποδεικνύει την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό», ανέφερε.

Όπως ανέφερε «αν είναι κάτι που ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε είναι πως αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος είναι όραμα και πραγματισμός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα οράματα να μετατρέπονται σε εφιάλτες”.

Δίδαξε το μέτρο, τη συνέπεια και την αγάπη προς την Πατρίδα

“Μέσα από την παρουσία του, μέσα από την όλη διαδρομή, την μακρά βιολογική και πολιτική του διαδρομή, αν είναι κάτι που δίδαξε είναι το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συνέπεια, την αγάπη προς την πατρίδα. Ευχαριστώ και πάλι θερμά για την εδώ παρουσία σας», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος έγιναν στην παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρης Αναστάσιάδη, της θυγατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη Κληρίδη και του συζύγου της, Κώστα Σιαμμά.

Πηγή: ΑΝΤ1