Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης “φιμώνει” τους δημοσιογράφους

a 267 Ειδήσεις
a 6395 Ειδήσεις
“Χουντικά μέτρα” θέτουν τέρμα στο δημοσιογραφικό απόρρητο

Περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου βάζει νομοσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή και το οποίο έχει κατατεθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος… 

Περιορισμοί που στην ουσία εκμηδενίζουν το δημοσιογραφικό απόρρητο, αφού οι δημοσιογράφοι θα υποχρεώνονται από το δικαστήριο να αποκαλύπτουν τις πηγές τους για όλα τα θέματα. Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε και στάλθηκε στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τον Σύνδεσμο Εκδοτών και την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Με την ισχύουσα νομοθεσία, το δημοσιογραφικό απόρρητο στην ουσία είναι κατοχυρωμένο, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υποχρεώνεται ο δημοσιογράφος να αποκαλύψει την πηγή του. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να μην αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών του και να αρνηθεί να δώσει κατάθεση χωρίς να υπόκειται σε δίωξη γι’ αυτό. Η μόνη εξαίρεση αφορά περιπτώσεις όπου ένας δημοσιογράφος δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με κάποιο ποινικό αδίκημα. Πιο αναλυτικά, η ισχύουσα νομοθεσία για το δημοσιογραφικό απόρρητο αναφέρει:
(1) Ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να μην αποκαλύπτει την πηγή των πληροφοριών που δημοσιεύει και να αρνηθεί στην προκείμενη περίπτωση να δώσει μαρτυρία και να μη διωχθεί εξαιτίας της άρνησης του.
(2) Κατ’ εξαίρεση, δημοσιογράφος που δημοσιεύει πληροφορία που αφορά ποινικό αδίκημα είναι δυνατόν να υποχρεωθεί από το δικαστήριο που επιλήφθηκε του αδικήματος ή από τον θανατικό ανακριτή να αποκαλύψει την πηγή του, εφόσον το δικαστήριο ή ο θανατικός ανακριτής ικανοποιηθεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) Η πληροφορία είναι σαφώς σχετική με το ποινικό αδίκημα
(β) δεν μπορεί άλλως πως να εξασφαλιστεί η πληροφορία και
(γ) λόγοι υπέρτερου και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν αποκάλυψη της πληροφορίας.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΟΚ…
Με τη νέα νομοθεσία όπως την έστειλε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή, το δημοσιογραφικό απόρρητο στην ουσία καταργείται. Και αυτό γιατί δίνεται η εξουσία στο δικαστήριο να ζητήσει από το δημοσιογράφο να αποκαλύψει τις πηγές του για… όλα τα θέματα! Για την ασφάλεια της Δημοκρατίας, για τη δημόσια ασφάλεια, για τη δημόσια υγεία, ακόμα και για τα δημόσια ήθη κ.λπ κ.λπ.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ