Πλατφόρμα για την ασφάλεια των τουριστών από τον ΚΟΤ

CEB1 1835 Ειδήσεις
Σωρεία δράσεων που προωθούν την ασφάλεια των τουριστών διεκπεραίωσαν οι φορείς που απαρτίζουν τις επτά ομάδες της συντονιστικής πλατφόρμας για θέματα ασφάλειας των τουριστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

CEB1 1835 Ειδήσεις

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από το Μάρτιο «σε μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιωθεί περαιτέρω η ήδη πολύ καλή θέση της Κύπρου στα θέματα ασφάλειας των τουριστών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ.

«Η Κύπρος κατατάσσεται 27η σε θέματα ασφάλειας από 140 χώρες που συγκρίθηκαν στα πλαίσια της αξιολόγησης του World Economic Forum για το 2013», προστίθεται.

Τα αποτελέσματα που έχει ήδη επιφέρει η προσπάθεια χαιρέτισαν Βρετανοί αξιωματούχοι της διπλωματικής αποστολής στην Κύπρο, με τον Περιφερειακό Προξενικό Διευθυντή Ουίλιαμ Μίντλετον να αναφέρει ότι ήδη παρά την αύξηση κατά 16% των Βρετανών επισκεπτών στην Κύπρο μέχρι στιγμής φέτος η Ύπατη Αρμοστεία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολύ λιγότερες περιπτώσεις για προξενική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής Λίντα Μπερνς ανέφερε ότι «είμαι ικανοποιημένη που οι εταίροι μας έχουν κατορθώσει τόσα πολλά σε τόσο μικρή χρονική περίοδο και προσβλέπουμε στην συνεχιζόμενη συνεργασία μας σ` αυτό το σημαντικό τομέα».

Τροποποίηση της νομοθεσίας με περιορισμό στα 9 micrograms αλκοόλης ανά 100 milliliters αναπνοής για νέους οδηγούς, επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλεστές και ποδηλάτες, προσφορά ασθενοφόρου από το Υπουργείο Υγείας στο κέντρο της Αγίας Νάπας σε 24ωρη βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με χορηγία του ΚΟΤ, οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αλλαγή του ορίου ηλικίας που επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ από 17 σε 18 και αυστηρότερες κατευθυντήριες οδηγίες για το δικαίωμα στην πώληση αλκοόλ συγκαταλέγονταν μεταξύ των δράσεων που υλοποιήθηκαν εντός του 2015 από τις ομάδες για την πρόσβαση στο αλκοόλ, την οδική ασφάλεια αλλά και την υγεία.

Σε σχέση με την ασφάλεια παραλιών και λουομένων, δόθηκαν από τον ΚΟΤ χορηγίες σε τοπικές Αρχές για, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση αναπήρων σε παραλίες, ναυαγοσωστικούς πύργους, σήμανση, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, μηχανές καθαρισμού, κάδους απορριμμάτων, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, ενώ και η ναυαγοσωστική ομοσπονδία και οι όμιλοι υποστηρίχθηκαν οικονομικά για τη διενέργεια εκστρατειών πρόληψης και μεταξύ άλλων την έκδοση τρίπτυχου για την ασφαλή κολύμβηση.

Στο μεταξύ και τα θέματα ασφάλειας των τουριστών σε σχέση με τις κλοπές και τις παρενοχλήσεις απασχόλησαν ομάδα εργασία της πλατφόρμας. Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν συγκαταλέγονται η παραγωγή κώδικα συμπεριφοράς για θέματα ασφάλειας των τουριστών από τον ΚΟΤ, περιορισμός της έκτασης της πλατείας Αγίας Νάπας για ευκολότερο έλεγχο και περιπολίες, προσφορά εφαρμογής σε έξυπνα τηλέφωνα από την αστυνομία φιλικής προς τον χρήστη με δυνατότητα ανακοινώσεων για θέματα ασφάλειας ενώ η Αστυνομία εξέδωσε επίσης τρίπτυχα στην αγγλική γλώσσα με συμβουλές για την προστασία των τουριστών από τις κλοπές και την καταπολέμηση επιθέσεων εναντίον γυναικών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα μεταφορών εκδόθηκε οδηγός για τις υπηρεσίες ταξί στην Κύπρο στην Αγγλική γλώσσα, από τις 22 Σεπτεμβρίου επιτράπηκε η ελεύθερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ κυκλοφόρησε και δεκάλογος για τον καλό οδηγό ταξί από τον ΚΟΤ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους ξένων Πρεσβειών στην Κύπρο στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ