Αμμόχωστος: “Η χειρότερη της Μεσογείου στη θανάτωση πουλιών”

CEB15 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι
CEB15 1 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι

Μπορεί να αναβλήθηκε σήμερα η κατάθεση του Νομοσχεδίου αναφορικά με τις αλλαγές στο κυνήγι, όμως, αναμένονται να έρθουν τα πάνω κάτω εν σχέσει με το κυνήγι των αμπελοπουλιών. Ετοιμάζονται, μάλιστα, σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς τον τρόπο τιμωρίας όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία αλλά και ως προς τον τρόπο κατανάλωσης του θηράματος εν γένει.

Πλέον, οι αστυνομικοί αλλά και η Υπηρεσία Θήρας θα πρέπει να έχουν τρόπο απόδειξης και βιολογικής εξακρίβωσης για το αν είναι απαγορευμένο το είδος που καταναλώνεται ή όχι αφού στα εστιατόρια θα μπορεί να σερβίρεται κυνήγι το οποίο θα το παρέχουν οι ίδιοι οι πελάτες.

Το ερώτημα είναι: Πως θα αντιλαμβάνεται η αρμόδια αρχή αν το θήραμα είναι απαγορευμένο ή όχι;

Την ίδια στιγμή, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού σύμφωνα με στοιχεία 155 είδη πτηνών παγιδεύονται στην Κύπρο με τα δίκτυα και τα ξόβεργα που στήνονται για τη θήρευση των αμπελοπουλιών.

CEB11 3 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι

Ελ. Αμμόχωστος: Η χειρότερη της Μεσογείου στη θανάτωση πουλιών

Η πρόσφατη έρευνα “The killing birdlife” συμπεριλαμβάνει την Κύπρο στις χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη λαθροθηρία σε προστατευόμενα είδη ενώ η περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου θεωρείται ως η χειρότερη της Μεσογείου αναφορικά με τη θανάτωση πουλιών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2,3 εκ. πουλιά θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κάτω από το βλέμμα των αρχών.

Η χώρα μας, μάλιστα, κατέχει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την παράνομη θήρευση προστατευόμενων πουλιών.

CEB12 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι
CEB13 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι

Οι υπόλοιπες χώρες είναι:

Αίγυπτος: 5,7 εκ.
Ιταλία: 5,6 εκ. πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο
Συρία: 3,9 εκ.
Λίβανος: 2,6 εκ.
Ελλάδα: 700 χιλιάδες
Λιβύη: 500 χιλιάδες
Κροατία: 500 χιλιάδες
Γαλλία: 500 χιλιάδες
Αλβανία: 300 χιλιάδες

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ό τι η Επαρχία Αμμοχώστου θεωρείται ως η χειρότερη στη Μεσόγειο αναφορικά με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτωσης πτηνών.

Οι παράνομοι θηρευτές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλά είδη αποδημητικών πουλιών έχουν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μετανάστευση τους αλλά και το γεγονός ότι συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάτι που βοηθά τους κατοίκους να τα κυνηγούν και να τα εμπορεύονται από αυτές τις τοποθεσίες.

Ταυτόχρονα, η έρευνα αναφέρει ότι αν και υπάρχει εν ισχύει ο νόμος από το 1974 εντούτοις τα παράνομα συστήματα παραγωγής ήχου που προσελκύουν τα πουλιά αλλά και οι τρόποι παγίδευσης αφανίζουν εκατοντάδες πουλιά κάθε χρόνο τα οποία καταλήγουν στα πιάτα των καταναλωτών.

Τι θα αλλάξει:

Η σχετική τροποποιητική νομοθεσία η οποία και θα τεθεί στη Βουλή αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο τιμωρίας αλλά και επιβολής ποινής όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία σχετικά με τη θήρευση των αμπελοπουλιών.

Συγκεκριμένα, από το 1974 ισχύει στην Κύπρο η απαγορευτική νομοθεσία για το κυνήγι των αμπελοπουλιών ενώ παράλληλα με την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματώθηκε και η Ευρωπαϊκή Οδηγία που ενισχύει την απαγόρευση του κυνηγιού του συγκεκριμένου πουλιού.

Οι παραβάτες, σε περίπτωση που συλληφθούν να κυνηγούν αμπελοπούλια τότε αυτόματα παραπέμπονται σε δίκη με το πρόστιμο να φτάνει- αυτή τη στιγμή τις 17 χιλιάδες ευρώ και η ποινή φυλάκισης τα τρία χρόνια.

Με την τροποποιητική νομοθεσία θα εφαρμοστεί:

Επιτρεπόμενη κατανάλωση των θηραμάτων σε εστιατόρια από τη στιγμή που τα θηράματα τα φέρνει από το σπίτι ο πελάτης χωρίς να τα παρέχει ο εστιάτορας.
Πλέον θα εφαρμοστεί η εξώδικη διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της θήρας θα μπορούν να δίνουν πρόστιμο ύψους 2,500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο και ο παράνομος θηρευτής θα μπορεί να το πληρώνει την ίδια στιγμή και χωρίς να παραπέμπεται σε δικαστήριο.

Η άποψη του Πτηνολογικού Συνδέσμου

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος φαίνεται να τάσσεται κάθετα εναντίον σε αυτές τις ρυθμίσεις, αφού η εξώδικη διαδικασία όχι μόνο δεν θα είναι αποτρεπτική αλλά θα θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των θηροφλάκων. Ταυτόχρονα, οι υπάρχουσες ποινές αν και αποτρεπτικές εντούτοις δεν εφαρμόζονται ποτέ και επιβάλλονται πολύ χαμηλότερες ποινές στους παραβάτες.

Σε σχέση, με το ζήτημα της επιτρεπόμενης κατανάλωσης θηράματος σε εστιατόρια, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αντιδρά θεωρώντας ότι ανοίγει το δρόμο και για άλλες παρανομίες αφού δεν θα υπάρχει τρόπος ελέγχου για το ποιος το θήρευσε αλλά ούτε και με ποιον τρόπο.

CEB14 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι

Τα ξόβεργα

Αναφορικά με τα ξόβεργα, ο Σύνδεσμος διαφωνεί επίσης με την τροποποιητική νομοθεσία η οποία δεν θα επιτρέπει μεν τη μεταφορά και τη χρήση τους, αλλά ταυτόχρονα η ποινή για μέχρι 72 ξόβεργα θα είναι μόλις 200 ευρώ. Σε περίπτωση, δε, που ο θηρευτής θα έχει στην κατοχή του περισσότερα ξόβεργα τότε θα ακολουθείται η εξώδικη διαδικασία.

Επιτρεπόμενο κυνήγι

Για το αν θα μπορούσε να οριστεί μια συγκεκριμένη περίοδος θήρευσης των αμπελοπουλιών ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος απαντά αρνητικά -εν σχέσει με όλους τους τρόπους κυνηγιού- αφού σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα αμπελοπούλια δεν θεωρούνται θηρεύσιμο είδος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, με γραπτή του δήλωση, ο Τάσος Σιαλή, Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού αναφέρει:

«Ο Πτηνολογικός θεωρεί καταστροφικό τον τροποποιητικό αυτό νόμο, αφού εισάγει σειρά χαλαρώσεων και σε περίπτωση υπερψήφισής του, αναμένεται να επιδεινώσει σοβαρά το πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης και της λαθροθηρίας στην Κύπρο. Καλούμε τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταψηφίσουν τον τροποποιητικό.»

CEB1 9 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι

Οι θέσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου:

“Ο συγκεκριμένος τροποποιητικός Νόμος εισάγει σειρά χαλαρώσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χωρίς να επιτυγχάνει την επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του βασικού Νόμου Προστασίας και Διαχείρισης των Πουλιών (152(Ι)/2003). Ως αποτέλεσμα αυτών των χαλαρώσεων αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στην αειφόρο διαχείριση των θηραμάτων, τη διατήρηση των αγρίων πουλιών και την καλύτερη πάταξη της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, τη στιγμή που υπάρχει έξαρση της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης στο νησί μας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση από την Ε.Ε. για το ζήτημα.


Μια από τις ανησυχητικές τροποποιήσεις που προτείνονται είναι η εξώδικη ρύθμιση όλων των αδικημάτων. Αντί προσαγωγής των παρανομούντων στο δικαστήριο και έκδοσης δικαστικής ποινής – όπως ισχύει σήμερα- οι διωκτικές αρχές θα εκδίδουν εξώδικα στο πεδίο για κάθε παρανομία. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκδίδονται τα εξώδικα, εγείρεται η ανησυχία αν οι θηροφύλακες θα τολμούν να βάλουν στο πεδίο εξώδικα της τάξης των 2000 και πλέον ευρώ. Ξεκάθαρη είναι η σχετική κοινή επιστολή των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων των θηροφυλάκων (ΠΕΟ και ΣΕΚ) την οποία κατέθεσαν στη Βουλή στις 20/10/2016, όπου εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη τροποποίηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων «η τροποποίηση θα επηρεάζει τη διεκπεραίωση των εργασιών τους και πρώτιστα την ασφάλειά τους».


Επιπρόσθετα, αν η τροποποίηση υπερ-ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή από την Ολομέλεια, θα καταστεί πρακτικά αδύνατον να ελέγχεται αποτελεσματικά η παράνομη προσφορά θηρευμένων άγριων πουλιών στα εστιατόρια. Συγκεκριμένα, η πρόταση εισηγείται την κατανάλωση θηράματος από τους κυνηγούς το οποίο έχουν προ-μαγειρέψει και φέρει στο εστιατόριο για ιδίαν κατανάλωση. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και πιστεύουμε ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα παράνομης προσφοράς και εμπορίας αμπελοπουλιών και άλλων θηρεύσιμων ειδών. Η παράνομη προσφορά άγριων πουλιών στα εστιατόρια βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει ουσιαστική δράση για την πάταξη της.

Μια εξίσου ανησυχητική πρόταση για τροποποίηση είναι η ξεχωριστή ρύθμιση των ξοβεργών ως παράνομο μέσο. Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για διαφοροποίηση των εξώδικων ποινών για το αδίκημα κατοχής και χρήσης μέχρι 72 ξοβέργων, με το προτεινόμενο πρόστιμο να είναι μόλις 200 ευρώ. Μέσω αυτής της ρύθμισης δίνεται ένα έμμεσο μήνυμα αποποινικοποίησης των ξοβέργων και χαλάρωσης των ποινών που διέπουν αυτό το αδίκημα.


Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν χαλαρώσεις και ξεκάθαρες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πτηνά (2009/147/EΚ), με ορατό τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της συγκεκριμένης Οδηγίας και της επιβολής προστίμων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Γαλλία παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Οδηγίας των Πουλιών, ενώ η Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει αποτελεσματική δράση, όπως ορίζει η Οδηγία, για τον τερματισμό της παράνομης, μη επιλεκτικής και μαζικής παγίδευσης αγρίων πουλιών στην Κύπρο.”

Θεοπέμπτου: “Κενά στη νομοθεσία”

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρει ότι τίθεται ενάντια στις τροποποιήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας αφού δημιουργούνται πολλά κενά.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, το τροποποιητικό νομοσχέδιο δεν θα επιλύσει αλλά θα δημιουργήσει περαιτέρω ζητήματα αφού θα επιτραπεί το κυνήγι με ομοιώματα, με μιμητικούς ήχους (χωρίς τη χρήση συσκευών) με σφυρίχτρες κάτι που μέχρι σήμερα απαγορεύεται αφού επιτρέπει την ευρεία θανάτωση θηραμάτων.

Παράλληλα, ο κος Θεοπέμπτου διερωτάται πως οι πιο πάνω τροποποιήσεις συνάδουν με το γεγονός της αύξησης των τελών στους κυνηγούς που χρησιμοποιούν κυνηγετικά σκυλιά με στόχο τη μείωση του θηράματος ενώ από την άλλη θα επιτρέπεται η χρήση μεθόδων προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού πτηνών. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικοί περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κυνηγών αλλά και ως προς τον αριθμό του επιτρεπόμενου θηράματος.

Αναφορικά με το ζήτημα των εστιατορίων, ο κος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι εξ αρχής οι υγειονομικές υπηρεσίες έθεσαν θέμα ως προς τον έλεγχο της ποιότητας του κρέατος από τα θηράματα αφού δεν θα γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος. Τουναντίον, ο καθένας θα μπορεί να εμπορεύεται τα θηράματα ανεξέλεγκτα. Σε άλλες χώρες όπου επιτρέπεται η αγορά θηραμάτων από κυνηγούς, υπάρχουν πιστοποιημένοι κυνηγοί οι οποίοι ελέγχονται τόσο ως προς τον τρόπο θήρευσης, φύλαξης και μεταφοράς των θηραμάτων ούτως ώστε να διασφαλίζεται η υγειονομική κατάσταση των τροφών.

Παράλληλα, με αυτές τις τροποποιήσεις ανοίγεται ο δρόμος της λαθροθηρίας αφού οι αρχές δεν θα μπορούν να ελέγχουν αν το θήραμα είναι νόμιμο ή απαγορευμένο. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος να ελέγξουν οι αρχές αν το πτηνό που καταναλώνεται είναι νόμιμο θήραμα ή ένα εκ των απαγορευμένων (αμπελοπούλια).

Για να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι αρχές να μεταφέρουν το θήραμα για έλεγχο DNA ούτως ώστε να εξακριβωθεί το είδος του θηράματος.

Εν σχέσει με τη νομική πτυχή του ζητήματος, η Νομική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει εγγράφως ότι η αλλαγές μέσω του τροποποιητικού νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα με την Ε.Ε. αφού η Ευρωπαϊκή Οδηγία εξακολουθεί να είναι πιο αυστηρή.

Πηγή: SotiraNews / Offsite