Βήματα αναβάθμισης σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ

a 27 Ειδήσεις
Με στόχο η συνεργασία των δύο χωρών να αναβαθμιστεί και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητήσουν διεξοδικά -σήμερα στα Ιεροσόλυμα- τα επόμενα βήματα. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι το θέμα της ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ζητήματα της ασφάλειας και της συνεκμετάλλευσης.

a 1151 Ειδήσεις

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών. Σημειώνεται ότι ετοιμάζεται ήδη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, που χρονικά τοποθετείται εντός φθινοπώρου. Ενόψει της τριμερούς αναμένονται σε αυτήν τη φάση διμερείς επαφές Ελλάδας – Ισραήλ.

Παράλληλα, στην ημερήσια διάταξη Αναστασιάδη και Νετανιάχου βρίσκονται και θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς διαπιστώνεται ενδιαφέρον Ισραηλινών για επενδύσεις στην Κύπρο.
Είναι προφανές πως η ισραηλινή πλευρά επενδύει στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι εκτιμά πως μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με χώρες της περιοχής, με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει απευθείας σχέση. Παράλληλα, το Ισραήλ θεωρεί την Κύπρο ως πύλη προς την Ευρώπη.

Πάντως, ενδεικτικό των συνεργασιών που επιδιώκει η Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής είναι και το γεγονός ότι αύριο Τρίτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια δύο νέων πρέσβεων, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο χώρες ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία, δείγμα της ανάπτυξης των σχέσεων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ