Στροφή στην γεωργία κάνουν οι νέοι

a 18 Γεωργία, Ειδήσεις
a 695 Γεωργία, Ειδήσεις

Ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αποτελεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων νέων να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Το αρμόδιο Υπουργείο έχει, ήδη, ενώπιόν του 270 αιτήσεις νέων συμπατριωτών μας, για το πρόγραμμα “Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών”.

“Φαίνεται ότι ο τομέας πλέον ανακάμπτει. Θα ικανοποιήσουμε γύρω στους 175 απο αυτούς και στην πορεία θα υπάρχει μια νέα προκήρυξη, για να ικανοποιήσουμε άλλους 175”, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Γεωργίας επικρατεί συνωστισμός αιτήσεων και για τα επενδυτικά προγράμματα.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 828 αιτήσεις, που αφορούν συνολικές επενδύσεις 260 εκατομμυρίων, αριθμός ρεκόρ για τον γεωργικό τομέα. Οι 604 αφορούν στον πρωτογενή τομέα και επενδύσεις που βελτιώνουν τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενω οι υπόλοιπες 224 αφορούν επενδύσεις για τη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

“Για τον πρωτογενή τομέα, οι επενδύσεις είναι γύρω στα 160 εκ., ενώ για την μεταποίηση είναι γύρω στα 100 εκ. Πράγματι, αυτοί οι αριθμοί αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη για εμάς”.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αναμένεται να εγκριθούν οι μισές αιτήσεις, καθώς οι αιτούμενες ενισχύσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τη μοριοδότηση και τη βιωσιμότητα της εκάστοτε επένδυσης, ενω άξιον αναφοράς είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το Υπουργείο Γεωργίας άναψε το πράσινο φως στους αγρότες να αρχίσουν τις επενδύσεις τους, πρίν την έγκριση, επ’ ιδίω κινδύνω.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι επενδύσεις θα εγκριθούν για χρηματοδότηση και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Αυτές οι μονάδες που θα εγκριθούν πρέπει να είναι βιώσιμες και να λάβουν και τη συγκεκριμένη μοριοδότηση που θα επιτρέπει την έγκρισή τους”.

Οι εγκρίσεις των αιτήσεων για τους νέους γεωργούς αναμένονται περί τα τέλη του έτους, με αρχές του επόμενου, και για τα επενδυτικά προγράμματα τον Μάρτιο του 2017.

Το αυξημένο ενδιαφέρον, πάντως, αποτελεί, σύμφωνα με τον Νίκο Κουγιάλη, το πρώτο δείγμα των ευεργετικών επιρροών, που η κατοχύρωση του χαλουμιού θα επιφέρει στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της τυροβιομηχανίας.

Πηγή: SigmaLive