Σκουπίδια από τη Σωτήρα στο ΧΥΤΥ Πάφου

a 5 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4281 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ΧΥΤΥ στη Κόσιη και να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΥ Πάφου είναι οι Δήμοι Παραλιμνιού, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, χωρίς να αποκλείεται το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες της επαρχίας.

Σύμφωνα με τους δημάρχους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, Γιάννη Καρούσο και Θεόδωρο Πυρίλλη, εάν υποθετικά οι δυο δήμοι άρχιζαν από σήμερα να κουβαλούν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΥ Πάφου, τότε σε ένα ακριβώς χρόνο το Παραλίμνι θα είχε εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 χιλιάδες ευρώ και η Αγία Νάπα τουλάχιστον 350 χιλιάδες.

Τα ποσά αυτά θα εξοικονομούνταν ασχέτως της σχετικά μεγάλης δαπάνης καυσίμων που θα συνεπαγόταν η… φάλαγγα σκυβαλοφόρων της Αμμοχώστου που θα πηγαινοερχόταν από Αμμόχωστο προς Πάφο κουβαλώντας σκουπίδια.

Σύμφωνα με την μελέτη, αν συνολικά η επαρχία Αμμοχώστου -δήμοι και κοινότητες- μετέφερε τα σκουπίδια της στην Πάφο για υγειονομική ταφή, θα μπορούσε να εξοικονομά ετησίως ένα ποσό της τάξης του ενάμιση ως δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παραλιμνίου, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανισότητα και την αδικία στην οποία έχουν καταδικαστεί οι δήμοι και οι κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Οι δήμοι της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου καλούνται να καταβάλλουν αυτή τη στιγμή, μόνο για διαχείριση των σκουπιδιών τους, περίπου 90 ευρώ τον τόνο, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος για ένα δήμο ή κοινότητα της μείζονος Λευκωσίας, που μεταφέρει σκουπίδια στον Κοτσιάτη, είναι πέντε ευρώ τον τόνο.

«Επιβάλλεται», τόνισε, ο δήμαρχος Παραλιμνίου, «το κράτος να προχωρήσει τάχιστα και αποφασιστικά στην υιοθέτηση εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση των σκουπιδιών, θέτοντας τέρμα στην αδικία και ανισότητα που υφίστανται οι δήμοι και οι κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου από την ημέρα που λειτούργησε το ΧΥΤΥ στην Κόσιη».

Ο δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Ττάκκας, σχολιάζοντας και αυτός το ίδιο θέμα, τόνισε ότι το ΧΥΤΥ στην Κόσιη και τα δυσβάστακτα, υπερβολικά τέλη που χρεώνει, έχει εξελιχθεί σε εντεινόμενο καρκίνωμα για τα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

«Κόβουμε από τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις. Κόβουμε από όλες τις δαπάνες, αλλά και το λαιμό τους να κόψουν οι δήμοι και οι κοινότητες αυτών των δύο επαρχιών, κάθε σεντ που εξοικονομούν το ρουφά η μαύρη τρύπα της διαχείρισης των “χρυσών σκουπιδιών” που μας φόρτωσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σωτήρας.

Πηγή: Πάμπος Βάσιλας/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ