Γ. Καρούσος: Να φιλελευθεροποιηθούν οι πτήσεις από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη

a 37 Ειδήσεις
a 3679 ΕιδήσειςΈκκληση προς την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους τουρίστες να επισκεφθούν την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, καλώντας όλους να αναλογιστούν τα τεράστια οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος από μια τέτοια ενέργεια.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος είπε ότι «μεγάλος τουριστικός πράκτορας από τη Ρωσία προγραμματίζει να φέρει στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο, άνω των 100 χιλιάδων τουριστών από τη χώρα του. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο και ειδικά για την περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ευκαιρία η οποία θα πρέπει να στηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς».

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καρούσο η ενέργεια αυτή σκοντάφτει στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των πτήσεων από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα προς τη Κύπρο και συγκεκριμένα προς το αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τη χειμερινή περίοδο. Και αυτό» εξήγησε «γιατί την περίοδο αυτή οι ναυλωμένες πτήσεις από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη προς το αεροδρόμιο Λάρνακας σταματούν. Ωστόσο ο τουριστικός πράκτορας που επιθυμεί να φέρει τις 100 χιλιάδες ρώσους τουρίστες θέλει τα αεροσκάφη να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, διευκολύνοντας έτσι τους συμπατριώτες του στον προορισμό τους προς τα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα της Αγίας Νάπας, του Πρωταρά και της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου».

Εάν συνέχισε «τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Πάφου τότε οι τουρίστες θα ταλαιπωρηθούν καθ’ οδόν προς τα ξενοδοχεία τους αφού θα χρειαστεί να μεταφερθούν με λεωφορεία, γεγονός που θα διαρκέσει πέραν των δύο ωρών. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου επιθυμητό ούτε από τον τουριστικό πράκτορα αλλά ούτε και από τους ίδιους τους τουρίστες».

Ο κ. Καρούσος είπε ακόμα ότι «ζητούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου ναυλωμένες πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα να μπορούν να προσγειώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Με τον ερχομό του Οκτωβρίου καμία ναυλωμένη πτήση από τις δύο αυτές πόλεις της Ρωσίας, δεν θα μπορεί να προσγειωθεί, κάτι που για μας είναι ανεπίτρεπτο» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι «για το θέμα υπήρξε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη τελική συμφωνία με τον τουριστικό πράκτορα και θα είναι πραγματικά λυπηρό να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε ότι «δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες δεν θα κάνουν τις διακοπές τους στην Αίγυπτο, λόγω των ταραχών που υπάρχουν στην γειτονική μας χώρα. Η Κύπρος είναι ο πιο κοντινός προορισμός, αφού διαθέτει σχεδόν ολόχρονα καλές καιρικές συνθήκες, έχει καλό φαγητό και την ξακουστή κυπριακή φιλοξενία, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ρώσους τουριστικούς πράκτορες».

«Απευθύνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρμόδιο Υπουργό και όλους τους φορείς να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου, επιλύοντας το πρόβλημα με τη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη» σημείωσε.

Είπε τέλος ότι «πριν 7 χρόνια το προξενείο της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη εξέδιδε για την Κύπρο 8 χιλιάδες περίπου βίζες ενώ φέτος υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 140 χιλιάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο και την επαρχία Αμμοχώστου».