Ο Δήμος Δερύνειας προσπαθεί να αυξήσει τους δημότες του

a 20 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2946 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μια πρωτοποριακή απόφαση έλαβε πριν από λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο Δερύνειας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει νέα ζευγάρια και όχι μόνο, να αποκτήσουν στέγη στα όριά του. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να τους χαρίσει για τρία ολόκληρα χρόνια, τόσο τον φόρο περισυλλογής σκυβάλων όσο και τον κτηματικό φόρο.

Με τη συγκεκριμένη κίνησή του, ο Δήμος Δερύνειας στοχεύει επίσης και στο να βοηθήσει τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στην προσπάθειά τους να πουλήσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαμερίσματα και σπίτια που διαθέτουν στα όριά του. «Με την πώληση των διαμερισμάτων και των κατοικιών, θα αποκτήσουν εργασία οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι, που αυτή τη στιγμή ίσως να είναι άνεργοι», λέει ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης.

Η απόφαση για τριετή κατάργηση της φορολογίας λήφθηκε μετά από εισήγηση που κατέθεσε η επιτροπή ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας του δήμου στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας.

Η κίνηση για αξιοποίηση των άδειων κατοικιών γίνεται παράλληλα με τις ενέργειες του δημοτικού συμβουλίου για να αποκτηθούν οικόπεδα αυτοστέγασης για να δοθούν στους νέους του δήμου, που υποχρεωτικά καταφεύγουν σε γειτονικές κοινότητες για στέγαση, λόγω έλλειψης γης στη Δερύνεια.

Ο δήμαρχος Δερύνειας κάλεσε ήδη τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν καταλόγους με τις μη διαθέσιμες κατοικίες που διαθέτουν, στον οποίο να αναφέρεται το έτος που κτίστηκαν και μια ειδική τιμή πώλησής τους. Μόλις ετοιμαστεί ο σχετικός κατάλογος, θα αναρτηθεί στο δημαρχείο όπως και στο διαδίκτυο, έτσι που να ενημερωθούν τόσο τα νέα ζευγάρια όσο και άλλοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στέγη στη Δερύνεια.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δερύνειας, η μη επιβολή φορολογίας θα σταματήσει σε τρία χρόνια, διότι τότε θα λήξει και η θητεία του νυν δημοτικού συμβουλίου και «δεν θα ήταν ορθό να είναι δεσμευμένο το επόμενο δημοτικό συμβούλιο από μια τέτοια απόφαση».

Ο ετήσιος φόρος σκυβάλων στη Δερύνεια είναι €165 ενώ ο κτηματικός φόρος κυμαίνεται από €70 – €500 ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου. «Ο δήμος χαρίζει φορολογίες που κυμαίνονται από €250 έως και €500», υποστηρίζει ο δήμαρχος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Δερύνεια προτιμάται για στέγαση από άτομα που εργοδοτούνται σε κρατικές υπηρεσίες της περιοχής και στον τουριστικό τομέα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ