Αβέρωφ Νεοφύτου: “Θέμα εκσυγχρονισμού οι αποκρατικοποιήσεις”

a 148 Ειδήσεις
a 3073 Ειδήσεις

Δεν έχει χρώμα ο εκσυγχρονισμός, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, προτρέποντας όλους να μην τις αντικρίσουν βάσει αριστερών ή δεξιών ιδεολογιών.

Ο κ. Νεοφύτου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την κοπή της βασιλόπιτας στο ΔΗΣΥ.

Απαντώντας σε ερώτημα ως προς τι ζητά ο ΔΗΣΥ για να εγκρίνει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης, είπε ότι «υπάρχει ο προγραμματισμός το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014 να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, όπου οι ημικρατικοί οργανισμοί δημοσίου δικαίου να γίνουν κρατικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι και ένα θέμα που βρίσκει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να μην διαφωνούν, γιατί υπηρετεί τη θέση για εκσυγχρονισμό των δημοσίων οργανισμών για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό».

Είναι, ανέφερε, «στο δεύτερο στάδιο, αντιλαμβάνομαι, που υπάρχουν ισχυρές διαφορετικές απόψεις, που είναι στον προγραμματισμό του 2015, όπου πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τη δεύτερη φάση για αποκρατικοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών». Εξέφρασε την άποψη, χωρίς όπως είπε, να είναι ο ίδιος νομικός ότι δεν υφίσταται συνταγματικό κώλυμα δίνοντας το παράδειγμα της κατάθεσης από τον ίδιο το Φεβρουάριο 2001, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων νομοσχεδίου για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ με 94% των μετοχών να παραμένει στο κράτος και το 6% να προορίζεται για τους υπαλλήλους. «Απ’ ό,τι καλά ενθυμούμαι δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα για αλλαγή του Συντάγματος», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι στο θέμα των Ημικρατικών «πρέπει ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν». Και δεν είναι μόνο, ανέφερε, «γιατί έχουμε μια δανειακή σύμβαση και μια υποχρέωση». Έπρεπε, πρόσθεσε, «από καιρό να είχαμε αλλάξει τη λειτουργία τους, όπου θα μπορούσαν να ήταν αποδοτικότεροι, με λιγότερα σκάνδαλα, λιγότερη διαπλοκή, λιγότερα προβλήματα και με χαμηλότερο σχετικά κόστος από τον Κύπριο καταναλωτή».

Αναφερόμενος στην κατάργηση κάποιων ημικρατικών οργανισμών, όπως μεταξύ άλλων του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, είπε ότι «έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο και ήταν με τη σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων που αποφασίστηκε η κατάργησή τους».

Συνέχισε μιλώντας για τους Ημικρατικούς, ΑΤΗΚ, Αρχή Λιμένων και ΑΗΚ οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να μετατραπούν σε εταιρείες ιδιωτικού δικαίου. Έτσι κι αλλιώς, ανέφερε, «αυτό έπρεπε να γίνει για να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση τουλάχιστον της ΑΤΗΚ». Εξέφρασε τη θέση ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα πρόσθετε και θα προσθέσει αξία, να μπορούν να λειτουργούν με τους κανόνες του ανταγωνισμού». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «σεβαστές οι διάφορες απόψεις, οι πολιτικές θέσεις».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμη ότι «τίθεται το θέμα ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι κοινής ωφελείας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε». Ναι, είπε, «αλλά ένας οργανισμός κοινής ωφελείας πρέπει να δίνει τις καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες στους καταναλωτές με το χαμηλότερο κόστος». Αφήνουμε, πρόσθεσε, «τους Κύπριους καταναλωτές να κρίνουν κατά πόσο σ’ αυτούς τους οργανισμούς παίρνουν ποιοτικά τις καλύτερες υπηρεσίες, πληρώνοντας την καλύτερη τιμή και ας συγκρίνουν με άλλες χώρες».

«Κάποια θέματα τα κάναμε ταμπού στον τόπο μας», είπε, προσθέτοντας ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη των 28 χωρών δεν υπάρχει αρχή τηλεπικοινωνιών που να είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου». Όπως ανέφερε, «στις πλείστες χώρες είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι, σε αρκετές είναι κρατικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου με το πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχουν κάποιες που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με το κράτος να έχει την πλειοψηφία, αλλά τη διεύθυνση αυτών των οργανισμών την έχει ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής». Παρακάλεσε οποιονδήποτε έχει στοιχεία περί του αντιθέτου να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί βέβαιο ότι οι τιμές θα μειωθούν, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το βέβαιο είναι ότι οι τιμές μειώνονται όταν ανοίγει η αγορά» και υπενθύμισε ότι πριν από το 2002 και το άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών ένα τηλεφώνημα διάρκειας ενός λεπτού στο Ηνωμένο Βασίλειο κόστιζε δύο λίρες, κάτι που άλλαξε με το άνοιγμα της αγοράς. «Το πρωταρχικό κατά την άποψή μας που κρίνει την μείωση των τιμών είναι να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός υπό την εποπτεία των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών», είπε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ΑΗΚ, υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο 2007 η Βουλή με την υποστήριξη όλων των κομμάτων, είχε ψηφίσει νόμο που προέβλεπε πως μόνο το κράτος μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, απόφαση με την οποία, όπως είπε «κλείναμε ουσιαστικά την πόρτα στο άνοιγμα του ανταγωνισμού για αρκετά ακόμη χρόνια».

Κληθείς να εγγυηθεί ότι σε περίπτωση αποκρατικοποιήσεων ο κόσμος θα πληρώνει φθηνότερο ρεύμα και φθηνότερα τηλεφωνικά τέλη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε «μετά βεβαιότητας», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει ο καταναλωτής πιο ακριβό ρεύμα απ’ ό,τι πληρώνει σήμερα, ήδη είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη». Αυτό, πρόσθεσε, «να μην εκληφθεί ότι έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ». Αν, είπε, «η ΑΗΚ χρειαζόταν 1.500 άτομα και εμείς τα πολιτικά κόμματα για να βολεύουμε τους δικούς μας έχουμε 3.000 εργαζόμενους». Αν, πρόσθεσε, «χρειάζονταν 5 διευθυντές κι εμείς για να κανονίζουμε τους δικούς μας, ο κάθε ένας τους ημέτερους, κάναμε τις διευθυντικές θέσεις δεκάδες».

«Αν δεν μπορέσαμε να έχουμε σωστές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, ένα είναι το γεγονός ότι παρόλο που είναι κρατικό μονοπώλιο ο Κύπριος καταναλωτής, η κυπριακή μικρομεσαία επιχείρηση και για λόγους κόστους του μαζούτ και για λόγους ψηλών λειτουργικών κόστων πληρώνει τον πιο ακριβό λογαριασμό», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά που δεν τους φτάνει στη διμηνία η επιταγή μιας χαμηλής σύνταξης ειδικά τώρα το χειμώνα, κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, όλους μας και πρέπει να κοιτάζουμε την μεγάλη εικόνα και όλα τα στοιχεία και όχι μέσα από δογματισμούς». Από την άλλη, πρόσθεσε, «πρέπει μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία να δείξουμε την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία για τους εργαζόμενους σ’ αυτούς τους οργανισμούς».

Όσον αφορά την ΑΤΗΚ, υπενθύμισε ότι μόνο που άνοιξε η αγορά μειώθηκαν τα τέλη. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην επιλογή του 37% περίπου του πληθυσμού άλλης ιδιωτικής εταιρείας και διερωτήθηκε ποιο ήταν το κριτήριο του κόσμου γι αυτή την επιλογή. Αυτό το 37% της αγοράς έχουν κρίνει ότι έχουν σ’ αυτή την ιδιωτική εταιρεία έχουν είτε ποιοτικότερες υπηρεσίες, είτε φθηνότερες υπηρεσίες, ανέφερε.

«Δεν είναι ιδεολογικά αυτά τα ζητήματα, είναι πραγματιστικά», είπε. «Ας αφήσουμε τις ιδεολογίες κατά μέρος», προέτρεψε. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη δεν έγιναν από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν γίνει με μεγαλύτερη ευκολία και με μεγαλύτερη επιτυχία και με ευκολότερο τρόπο από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ανέφερε, δίνοντας τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Γερμανίας.

«Δεν είναι ιδεολογικό το θέμα, δεν έχει χρώμα ο εκσυγχρονισμός», είπε, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι ένας πραγματισμός». Εξέφρασε τη θέση ότι «αν κάτι κάναμε κατά την άποψή μας λάθος είναι γιατί δεν κατορθώσαμε μέσα από μια συναίνεση και συνεννόηση να εκσυγχρονίσουμε αυτούς τους οργανισμούς πριν δέκα – δεκαπέντε χρόνια». Θα ήταν, είπε, «σε καλύτερη μοίρα σήμερα».

«Ας αντικρίσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις και ας μην τις χωρίσουμε με βάση αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες», προέτρεψε. Και όλοι, είπε, «να συμφωνήσουμε να δούμε με ευαισθησία τους εργαζόμενους και από την άλλη όμως με την ίδια ευαισθησία να δούμε και τον καταναλωτή που τον ξεχνάμε στην Κύπρο, όλοι μας».