«Εάλω η Πόλις…»

a 6514 Ειδήσεις
a 6514 Ειδήσεις
559 χρόνια από την άλωση της Βασιλεύουσας

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες εποχή, ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται σήμερα την 559η θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς…

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όταν ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄, έμπαινε θριαμβευτής στην Βασιλίδα των πόλεων, και η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαυε να υπάρχει

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Η εξασθενισμένη αυτοκρατορία, που είχε πλέον περιοριστεί σε εδάφη γύρω από την Κωνσταντινούπολη, δεν μπόρεσε να αντισταθεί αποτελεσματικά στην προέλαση των Οθωμανών, που στα τέλη του 17ου αιώνα έφτασαν έως την καρδιά της Ευρώπης, απειλώντας την Βιέννη.

Μαζί με την Πόλη, έπεσε πολεμώντας τον κατακτητή και ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Όταν όλα είχαν χαθεί και οι Οθωμανοί είχαν ήδη εισέλθει από την Κερκόπορτα, συνέχισε να πολεμάει με το σπαθί του δίπλα στους στρατιώτες τους έως το τέλος. Τις επόμενες μέρες με εντολή τού σουλτάνου Μωάμεθ, το άψυχο σώμα του αυτοκράτορα εντοπίστηκε και ετάφη, άγνωστο που, με βασιλικές τιμές. Ωστόσο, οι μυστικοί πόθοι τού Γένους, συνέδεσαν τον θρύλο τού μαρμαρωμένου βασιλιά, με την ελπίδα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας.

Ο πόνος για την πτώση και τον χαμό της Πόλης και η ελπίδα για αποτίναξη του ζυγού, πέρασε από γενιά σε γενιά μέσα από την λαϊκή ποίηση. «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ναι».

Κείμενο – Μαρτυρία:
“Εάλω η Πόλις…”
Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, “Απόδειξις ιστοριών”

«…Οι Έλληνες μόλις διέτρεξε η φήμη πως έπεσε η Πόλη, άλλοι άρχισαν να τρέχουν προς το λιμάνι στα πλοία των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων και καθώς ορμούσαν πολλοί πάνω στα πλοία βιαστικά και με ακαταστασία χάνονταν, γιατί βούλιαζαν τα πλοία. Και έγινε εκείνο που συνήθως γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. Με θόρυβο, φωνές και χωρίς καμιά τάξη έτρεχαν να σωθεί ο καθένας μέσα σε σύγχυση…

…Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, που όλο και μεγάλωνε από τους κυνηγημένους, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, που ονομάζεται Αγιά Σοφιά. Μαζεύτηκαν εδώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Άλλοι πάλι σ’ άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Σε λίγο άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί όμως από τους Έλληνες φάνηκαν γενναίοι: αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους.

Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν, αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν».

Δείτε το αφιέρωμα του National Geographic για τα γεγονότα της Άλωσης.

1ο ΜΕΡΟΣ

2ο ΜΕΡΟΣ

3ο ΜΕΡΟΣ

4ο ΜΕΡΟΣ

5ο ΜΕΡΟΣ

6ο ΜΕΡΟΣ

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ