Κτυπούν αλύπητα γρίπη, ιώσεις και στοματίτιδες

a 140
a 2863

Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζουν το «έργο» τους η γρίπη και οι εποχιακές ιώσεις, κυρίως, του αναπνευστικού -βρογχιολίτιδες και βρογχικό άσθμα- με αποτέλεσμα τα ιατρεία των παιδιάτρων να δουλεύουν ασταμάτητα και οι δύο παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου να είναι σχεδόν πλήρεις με παιδάκια που χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας και φροντίδας. Σύμφωνα, πάντως, με τους αρμόδιους φορείς, η νοσηρότητα που καταγράφεται αυτή την εποχή είναι η αναμενόμενη για την εποχή και εκτιμάται ότι θα παραταθεί για ακόμα λίγο.

Στο Μακάρειο, όπως ανέφερε στον «Φ» η παιδίατρος – λοιμοξιολόγος δρ Μαρία Κολιού, καταλήγουν τα πιο δύσκολα περιστατικά, τα οποία αφορούν βρέφη με βρογχιολίτιδα και παιδιά με βρογχικό άσθμα και βρογχίτιδες, στα οποία παρέχεται συμπτωματική θεραπευτική αγωγή και στήριξη. Δηλαδή, ενυδάτωση (στην περίπτωση της βρογχιολίτιδας) και βρογχοδιασταλτικά (στις περιπτώσεις βρογχικού άσθματος και βρογχίτιδας). Ένας μικρότερος αριθμός αφορά παιδιά με λοιμώξεις του γαστρεντερικού.

Ο ιδιωτικός τομέας, από την πλευρά του, συνεχίζει, σύμφωνα με τον παιδίατρο, δρα Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου, να αντιμετωπίζει αυξημένα κρούσματα γρίπης Α (νήπια και παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού) κάποια από τα οποία λόγω της ευαισθησίας τους, κάνουν επιπλοκές από το αναπνευστικό, όπως βρογχιολίτιδες, βρογχικό άσθμα, λαρυγγίτιδες κ.λπ.

Αυτή την περίοδο, εξάλλου, καταγράφονται αυξημένα περιστατικά αφθώδους στοματίτιδας, η οποία επηρεάζει συνήθως παιδάκια μέχρι 2,5 χρόνων. Θεωρείται από τους παιδιάτρους ως μια πολύ συχνή αρρώστια, με περίπου ένα στα πέντε παιδιά να παθαίνουν στοματίτιδα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, με πολλούς παράγοντες να αυξάνουν την πιθανότητα σε ένα παιδί να παρουσιάσει αφθώδη στοματίτιδα. Δεν είναι μεταδοτική και μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Ο πόνος, όμως, είναι έντονος τις πρώτες τρεις με τέσσερις μέρες.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ