ΤΕΠΑΚ: Κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

a 59 Ειδήσεις, ΤΕΠΑΚ
a 503 Ειδήσεις, ΤΕΠΑΚ

Καταγγελίες που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο ΤΕΠΑΚ, εξέτασε η Επ. Ελέγχου

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ενημερώθηκε σήμερα για τις διαδικασίες λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς επίσης εξέτασε τις καταγγελίες που βρίσκονται ήδη στα χέρια των ακριτικών αρχών και αφορούν κατάχρηση εξουσίας και πιθανής διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, αν και η κατάσταση φαίνεται να είναι σοβαρά βελτιωμένη, εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει φοβερή δυσλειτουργία, σοβαρά προβλήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις και συγκρούσεις με προσωπικά κίνητρα.

Η συζήτηση της Επιτροπής Ελέγχου κρίθηκε αναγκαίο να συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι “είναι γεγονός ότι στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή εκκρεμούν εννιά ζητήματα”, σημειώνοντας ότι “πολλά από αυτά βρίσκονται στις ανακριτικές αρχές”.

“Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για πολλά και διάφορα ζητήματα. Ένας ακαδημαϊκός ο Αντώνης Θεοχάρους ήρθε και έκανε πολλές καταγγελίες και όπως επιβεβαίωσε για το συγκεκριμένο καθηγητή ο Γενικός Ελεγκτής είναι ο άνθρωπος που με πολύ κόπο και μόχθο και προσπάθεια ήταν ο συνδρομητής αυτών των καταγγελιών, για να φτάσουν όλα αυτά ενώπιον των ανακριτικών αρχών”, είπε.

Ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ ξεκίνησε χωρίς θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να γίνει “μπάτε σκύλοι αλέστε”.

“Πράγματι απουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο και αντιγράφουν τις διατάξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρέπει επειγόντως να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο και να γίνουν και κανονιστικές διοικητικές πράξεις, για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ” πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η θέση της Επιτροπής Ελέγχου είναι να διαφυλάξει το δημόσιο χρήμα, αλλά και με τον έλεγχο που θα γίνει από την Επιτροπή Ελέγχου, να συμβάλει ώστε να σταματήσουν τα κακώς έχοντα και οι οικονομικές διαρροές, για να μπει μια ευταξία και να καταλάβουν όλοι ότι μπαίνει ένα τέρμα ως εδώ.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι με τη νέα πρυτανεία και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τα πράγματα στο ΤΕΠΑΚ προχωρούν σε εξυγίανση”, για να συμπληρώσει ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι σοβαρά βελτιωμένη και έτοιμοι όλοι να δώσουν την υποστήριξη τους στις ποινικές έρευνες, που διεξάγονται.

“Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, μέσω της έκθεσης του, είναι ξεκάθαρες και αναμένουμε ενημέρωση για την όποια πρόοδο ή υιοθέτηση τους. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και έχουν προκύψει αρκετά σημαντικά θέματα, όπως η έλλειψη θεσμικού πλαισίου και η ανάγκη σύνταξης νέων κανονισμών λειτουργίας, ώστε να αποφευχθούν οι προηγούμενες αγκυλώσεις”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “για μας είναι σημαντικό το ΤΕΠΑΚ να προχωρήσει σε εξυγίανση και αποφευχθούν τα σκάνδαλα του παρελθόντος, να προχωρήσουν βάσει των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή σε μια καθαρότητα των οικονομικών τους καταστάσεων, σε πλήρη διαφάνεια και επιτέλους να αποδοθεί η αξία που πρέπει και αρμόζει στο ΤΕΠΑΚ”.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι θα ήθελε ως πολίτης να ζει σε ένα κράτος όπου ασκείται δριμεία κριτική, παρά σε ένα κράτος που φιμώνει τους πολίτες.

“Έχοντας αυτό ως αρχή θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεδρίαση παρά τις αντιδράσεις τις έντονες των συναδέλφων του ΔΗΣΥ. Να ακουστούν θέσεις προσκεκλημένων στην Επιτροπή για θέματα που αφορούσαν το ΤΕΠΑΚ. Κρίναμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεδρία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν θέσεις και απόψεις, τις οποίες να σημειώσω ήδη διαχειρίζεται ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι κάποιες καινούργιες πρυτανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι θα διορθώσουν τα κακώς έχοντας στο ΤΕΠΑΚ. Φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχει φοβερή δυσλειτουργία, να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις με προσωπικά κίνητρα, νεποτισμός”, είπε.

Εξάλλου, είπε πως “θα ήταν καλό να ακούσουμε και τους απλούς ακαδημαϊκούς που εργάζονται στο ΤΕΠΑΚ, για να ακούσουμε τι έχουν να καταμαρτυρήσουν σε σχέση με διάφορα θέματα που συμβαίνουν εκεί”. “Όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν. Κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί συνεχεία στη συζήτηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες”, ανέφερε.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, είπε πως “τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου για το ΤΕΠΑΚ δεν τιμούν τους Ακαδημαϊκούς”, για να προσθέσει ότι “θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.

“Για άλλη μια φορά ρίχνουμε αυγά στους τοίχους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σκάνδαλα τα οποία είναι υπό διερεύνηση δεν έχουν προχωρήσει. Μιλάμε για τα εκατομμύρια του φορολογούμενου πολίτη, τα οποία θα πρέπει να διαχειρίζεται και ο τελευταίος εντολοδόχος από την πολιτεία με τον απόλυτο σεβασμό”, είπε.

Πηγή: philenews.com