Σε απόγνωση βρίσκονται οι γεωργοί στην ελεύθερη Αμμόχωστο

a1 7 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a1 357 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γεωργοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αφού το πυκνό χαλάζι και οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν χθες, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τη φετινή τους σοδειά… 

Ταυτόχρονα οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έπληξαν αρκετά θερμοκήπια στη περιοχή Σωτήρας, με αποτέλεσμα οι ζημιές να ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ. Το πυκνό χαλάζι έπληξε κυρίως τις φυτείες που βρίσκονται παραλιακά από τη Ξυλοφάγου μέχρι και το Παραλίμνι, προκαλώντας στις πλείστες των περιπτώσεων ολοκληρωτική καταστροφή στις πατατοφυτείες.

Οι ιδιοκτήτες των φυτειών που πλήγηκαν βρίσκονται σε απόγνωση ενώ το γεγονός ότι οι ζημιές από χαλαζόπτωση δεν καλύπτονται από τα σχέδια του ΟΓΑ επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία των αγροτών για το μέλλον τους. Οι γεωργοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα συστήματα ασφάλισης των καλλιεργειών έτσι ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος ο οποίος σήμερα περιόδευσε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με Λειτουργούς του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε ότι «το χαλάζι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο αέρας έχουν δώσει ακόμα ένα κτύπημα στην τρέχουσα εσοδεία και η παραγωγή αναμένεται να είναι πάρα πολύ μειωμένη έως και μηδενική».

Οι πατατοπαραγωγοί πρόσθεσε «νοιώθουν ότι με την δεδομένη απουσία του κράτους για στήριξη και λήψη διαρθρωτικών μέτρων, τόσον αναφορικά με το σύστημα στήριξης από τις θεομηνίες όσο και με το σύστημα ασφάλισης του ΟΓΑ, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης στην παραγωγική δραστηριότητα. Οι πατατοπαραγωγοί είναι ήδη καταχρεωμένοι και το κράτος έχει αφήσει την καλλιέργεια της πατάτας εκτός της κρατικής πρόνοιας» είπε.

Ανέφερε ότι «χθες από τους θυελλώδεις ανέμους καταστράφηκαν ολοσχερώς αρκετά θερμοκήπια στη Σωτήρα. Το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, να αποφασίσει να δώσει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων για να μπορέσουν να τα αναστηλώσουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται» είπε και σημείωσε πως «μετά τις τελευταίες καταστροφές εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως την επόμενη χρονιά να μην υπάρχει παραγωγή γεωργικών προϊόντων στην Κύπρο».

Στις δηλώσεις του ο κ. Κάρυος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη καταγγελία του Παναγροτικού ότι ξένες πατάτες, στη συσκευασία των οποίων υπάρχει σήμανση ότι προέρχονται από την Κύπρο, πωλούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, ως κυπριακές.

«Οι ποσότητες των πατατών που θα διοχετεύονταν στην αγορά, έχουν πάρει το δρόμο για τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και έχουν διοχετευθεί προς κατανάλωση από τους στρατιώτες» είπε και πρόσθεσε ότι «οι πατάτες αυτές είναι αγνώστου προελεύσεως και ενδεχομένως να προέχονται και από μη νόμιμες πηγές».

Καλούμε συνέχισε «το Υπουργείο Αμυνας και πιο συγκεκριμένα τον Υπουργό όπως προχωρήσει σε σχετική έρευνα. Οι αθέμιτες αυτές πρακτικές στόχο έχουν την κυπριακή πατατοκαλλιέργεια και στην υποβάθμιση της εμπορικότητα της».

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών Πανίκος Χάμπας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές και απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να συμπληρώσει τα σχετικά έντυπα από τον ΟΓΑ προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις. Οσον αφορά τα προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ, έκανα τις απαραίτητες παραστάσεις, ώστε ανάλογα με τις ζημιές που θα εντοπίσουμε, να εφαρμοστεί το σχέδιο στήριξης» είπε.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επικοινωνία και με το Υπουργείο Γεωργίας και με όλα τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης για να στηριχθεί ο αγροτικός μας κόσμος ο οποίος έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Πηγή: ΚΥΠΕ