Εντελώς ακάλυπτοι φαίνεται να είναι οι επενδυτές των αξιογράφων

a 57 Ειδήσεις
a 6051 Ειδήσεις
Στον αέρα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Από την κρίση της Τρόικας θα πρέπει να περάσει η οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αλλάζει την κατάσταση με τα αξιόγραφα που εξέδωσαν οι τράπεζες και τα πλείστα αγόρασαν απλοί επενδυτές…

Με το θέμα να θυμίζει ένα νέο μίνι χρηματιστηριακό σκάνδαλο, στελέχη της Τρόικας ξεκαθάρισαν πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προηγούμενη δική τους έγκριση.

Το χειρότερο σενάριο που έχουν ενώπιον τους οι τρεις και πλέον χιλιάδες επενδυτές, είναι να χάσουν και τα κεφάλαιά τους.

Στην Ισπανία επιβλήθηκε διαγραφή αξιογράφων ως μέρος της λύσης νακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με το όλο θέμα ασχολήθηκε τη Δευτέρα, η Επιτροπή θεσμών της Βουλής, η οποία στο τέλος αποφάσισε τη σύσταση άτυπης επιτροπής που θα εξετάσει τις όποιες λύσεις μπορούν να βοηθήσουν τουλάχιστον τους μικρούς επενδυτές.

Με βάση τα στοιχεία επενδύθηκαν σε αξιόγραφα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή ποσά €600 εκατ. και €800 εκατ. αντίστοιχα, με το 75% από ιδιώτες επενδυτές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε τη Βουλή και τις εποπτικές Αρχές να εξετάσουν κάθε πιθανότητα ώστε να βοηθηθούν οι ομολογιούχοι. Είπε μάλιστα το δικό του «mea culpa», σημειώνοντας ότι ευθύνη φέρει και η δική του υπηρεσία.

Εκπρόσωποι των επενδυτών πρότειναν μετατροπή των αξιογράφων αορίστου διάρκειας με επιτόκιο 7% σε 5ετή χρεόγραφα με επιτόκιο 4,5%. Ωστόσο γνωρίζουν ότι χωρίς την έγκριση της Τρόικας τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ