Εγκαινιάστηκε η λεωφόρος Καρύων στο Αυγόρου από τον Υπουργό Εσωτερικών

Avgorou1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος
Avgorou1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Τελέστηκαν χθες το απόγευμα από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο τα εγκαίνια της Βελτίωσης του Κεντρικού Δρόμου λεωφόρου Καρύων στην κοινότητα Αυγόρου.

Η Λεωφόρος Καρύων, συνολικού μήκους 3,7 χιλιομέτρων αποτελεί τον κεντρικό άξονα της κοινότητας και μέρος του συνδετικού δρόμου Ορμήδειας – Αυγόρου.

Avgorou Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Η διατομή του δρόμου διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, διευθετήσεις για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, όπως εγκατάσταση φώτων τροχαίας στις σημαντικές συμβολές, πλακόστρωτα πεζοδρόμια εκατέρωθεν του οδοστρώματος, γραμμική λωρίδα πρασίνου, διαβάσεις πεζών, κόλπους για τη στάθμευση λεωφορείων και ποδηλατόδρομο.

Η πρώτη φάση του έργου της οποίας τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες, αφορά έργο συνολικού μήκους 1.2 χιλιομέτρων που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 με συνολικό κόστος κατασκευής τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Avgorou2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Η δεύτερη φάση του Έργου, συνολικού μήκους 300 μέτρων, βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται σε €700.000 περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ σε μετέπειτα στάδιο θα προωθηθεί και η υλοποίηση της τελικής Φάσης του Έργου, συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ”.

Να αναφέρουμε τέλος ότι η χρηματοδότηση του Έργου καλύπτεται από το Κράτος και από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου, με αναλογία 4/5 προς 1/5 αντίστοιχα, ενώ το τμήμα του Έργου συνολικού κόστους €405.000, που αφορά την κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης λυμάτων συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Συνοχής, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κάτω από το Έργο του Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος”.

Avgorou3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Κοινοτάρχης Αυγόρου: “Έχω αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου να επιδιορθώνω κακοτεχνίες του αποχετευτικού”

Σε ομιλία του ο Κοινοτάρχης Αυγόρου, κ. Παναγιώτης Μιχαηλάς ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Κουγιάλη για τη στήριξη που παρείχαν στο Αυγόρου για την υλοποίηση του έργου. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλάς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει επιλύσει σημαντικά αντιπλημμυρικά προβλήματα και προβλήματα κυκλοφορίας στους κατοίκους του Αυγόρου.

Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στο Αποχετευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε στο Αυγόρου, το οποίο άφησε πίσω του πολλές κακοτεχνίες. Όπως επεσήμανε ο κοινοτάρχης Αυγόρου, έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του προσπαθώντας να επιδιορθώσει τις κακοτεχνίες που έχουν προκληθεί.

Avgorou5 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Χάσικος: “Η κυβέρνηση αφιερώνει μεγάλα κονδύλια για πολεοδομικά έργα”

Η κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως μεγάλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για πολεοδομικά έργα, που αφορούν στη βελτίωση/κατασκευή δημόσιων οδικών δικτύων και στη διαμόρφωση και ανάπλαση δημόσιων υπαίθριων χώρων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος σημείωσε ότι το Υπουργείο του, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και σε συνεργασία με άλλα κυβερνητικά τμήματα, διαμορφώνει, αναθεωρεί και υλοποιεί την κυκλοφοριακή πολιτική που εκφράζεται μέσα από τα Σχέδια Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Χάσικος ανέφερε συγκεκριμένα ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό για Πολεοδομικά Έργα, συμπεριλήφθηκαν για τα έτη 2015 και 2016 συνολικές δαπάνες ύψους €18,2εκ. και €38,7εκ αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, είπε πως για το έτος 2017 προγραμματίζεται η συμπερίληψη στον κρατικό προϋπολογισμό ποσού ύψους €38,0 εκ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υλοποίηση του Έργου για βελτίωση του Κεντρικού Δρόμου στην Κοινότητα Αυγόρου – Λεωφόρος Καρύων.

Avgorou6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στα εγκαίνια του Έργου «Βελτίωση του Κεντρικού Δρόμου στην Κοινότητα Αυγόρου – Λεωφόρος Καρύων»

Έντιμε κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου να τελέσω τα εγκαίνια του Πολεοδομικού Οδικού Έργου της Βελτίωσης του Κεντρικού Δρόμου της Κοινότητας, τη Λεωφόρο Καρύων. Είναι, πλέον, ευρέως αποδεκτό, ότι η σωστή λειτουργία μιας κοινότητας προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ένα σωστά ιεραρχημένο οδικό δίκτυο, που να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και αποδοτικά τις ανάγκες διακίνησης του πληθυσμού, με έναν τρόπο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και σε συνεργασία με άλλα Κυβερνητικά Τμήματα, διαμορφώνει, αναθεωρεί και υλοποιεί την Κυκλοφοριακή Πολιτική που εκφράζεται μέσα από τα Σχέδια Ανάπτυξης.

Αξιολογώντας την κυπριακή πραγματικότητα των περασμένων δεκαετιών και καταγράφοντας την ανάγκη για περισσότερα, ασφαλέστερα και φιλικότερα οδικά δίκτυα, καθώς επίσης και υπαίθριους χώρους, η κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως μεγάλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για Πολεοδομικά Έργα που αφορούν στη βελτίωση/ κατασκευή δημόσιων οδικών δικτύων και στη διαμόρφωση και ανάπλαση δημόσιων υπαίθριων χώρων.
Συγκεκριμένα, στον Κρατικό Προϋπολογισμό για Πολεοδομικά Έργα, συμπεριλήφθηκαν για τα έτη 2015 και 2016 συνολικές δαπάνες ύψους €18,2εκ. και €38,7εκ αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, για το έτος 2017 προγραμματίζεται η συμπερίληψη στον κρατικό προϋπολογισμό ποσού ύψους €38,0εκ. Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται και η υλοποίηση του Έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η Λεωφόρος Καρύων, συνολικού μήκους 3,7 χιλ, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της κοινότητας και μέρος του συνδετικού δρόμου Ορμήδειας – Αυγόρου. Η διατομή του δρόμου διαλαμβάνει 2 λωρίδες κυκλοφορίας, διευθετήσεις για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, όπως εγκατάσταση φώτων τροχαίας στις σημαντικές συμβολές, πλακόστρωτα πεζοδρόμια εκατέρωθεν του οδοστρώματος, γραμμική λωρίδα πρασίνου, διαβάσεις πεζών, κόλπους για τη στάθμευση λεωφορείων, διευκολύνσεις για τη διακίνηση εμποδιζόμενων ατόμων και ποδηλατόδρομο. Η κατασκευή του Έργου προωθείται σε τρείς κατασκευαστικές Φάσεις:

Η κατασκευή της Φάσης Α΄, τα εγκαίνια της οποίας τελούμε σήμερα, συνολικού μήκους 1.2 χιλ., περίπου, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016. Το συνολικό κόστος κατασκευής της ανήλθε σε €4.061.000.

Η Φάση Β1΄ του Έργου, συνολικού μήκους 300 μέτρων, βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται σε €700.000 περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Φεβρουάριο του 2017. Σε μετέπειτα στάδιο θα προωθηθεί και η υλοποίηση της τελικής Φάση Β2΄ του Έργου, συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται σε €3,0 εκ.

Η χρηματοδότηση του Έργου καλύπτεται από το Κράτος και από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου, με αναλογία 4/5 προς 1/5, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τμήμα του Έργου συνολικού κόστους €405.000, που αφορά την κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης λυμάτων συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Συνοχής, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κάτω από το Έργο του ¨Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων¨, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, σήμερα, το Έργο αυτό και το παραδίδουμε στους πολίτες τόσο της Κοινότητας Αυγόρου, όσο και της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι ένα Έργο υποδομής υψηλών προδιαγραφών, που συνδυάζει την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων των ποδηλατιστών και των πεζών και συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα. Ειδικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Δημόσιων Έργων, την κατασκευάστρια κοινοπραξία «ΦΑΠ ΚΟΝΣΤΡΑΚΤΙΟΝ ΛΤΔ&ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΣΙΟΥ(ΣΤΥΛΙΩΤΕΣ) ΛΤΔ», καθώς και όλες τις Υπηρεσίες, Οργανισμούς και Φορείς για την ενεργό συμμετοχή τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι αρωγός, όπως έμπρακτα έχει αποδείξει μέχρι τώρα, στις προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινότητας σας.

Avgorou4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

SotiraNews