Μακέτες των σχεδίων ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου (βίντεο)

CEB1 258 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 755 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου

Μακέτες σχεδίου ανοικοδόμησης της κατεχόμενης, περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, στο πλαίσιο αφιερώματος για την Κύπρο, υπό τον τίτλο «Κύπρος: Οι παγιδευμένοι θησαυροί της διαιρεμένης νήσου».

Στο σχετικό ρεπορτάζ προβάλλονται δηλώσεις του Ελληνοκύπριου αρχιτέκτονα, Ανδρέα Λόρδου και της Τουρκοκύπριας συναδέλφου του Ceren Bogac. Και οι δύο είναι μέλη ενός φιλόδοξου δικοινοτικού σχεδίου ανασυγκρότησης της κατεχόμενης πόλης, η οποία παραμένει αποκλεισμένη, ως πόλη φάντασμα, εδώ και 43 σχεδόν χρόνια. Φιλοδοξία και των δύο είναι η κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μετατραπεί σε ναυαρχίδα της επανένωσης της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Λόρδος δηλώνει ότι η ανοικοδομημένη πόλη θα μπορούσε να γίνει κομβικό σημείο των πολιτισμών και του εμπορίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει για διατήρηση υφιστάμενων κτιρίων, ως ανάμνηση του παρελθόντος, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υποδομών του 21ου αιώνα και οικολογικών πρακτικών.
Η Ceren Bogac τονίζει ότι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο συμφιλίωσης.

Στο αφιέρωμα προβάλλονται, επίσης, δηλώσεις του Προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Φειδία Πηλείδη και του Προέδρου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Fikri Toros.

O κ. Πηλείδης αναφέρεται στις ήδη υπάρχουσες επαφές και συνεργασίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών και τονίζει ότι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού αναμένεται ότι θα υπάρξει «ανανεωμένο ενδιαφέρον για μεγάλα έργα». «Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδρομή μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πολλά από τα οποία έχουν εντοπιστεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου», προσθέτει ο κ. Πηλείδης.

Από δικής του σκοπιάς ο κ. Fikri Toros πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Είπε, μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού «η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα απαλλαγεί από τις κυρώσεις σε βάρος της και θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από το σύνολο της κυπριακής και ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ οι ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες θα απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη από το εμπόριο με την Τουρκία».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ