Όσοι χάνουν φακέλους του δημοσίου θα τιμωρούνται

CEB1 122 Δημόσιο, Ειδήσεις, Κυβέρνηση
CEB1 905 Δημόσιο, Ειδήσεις, Κυβέρνηση

Για πληρέστερο έλεγχο της εξουσίας και για διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων θεσπίζεται νομοθεσία βάσει της οποίας οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα ώστε να διερευνήσουν τις διαδικασίες που ακολούθησαν τα αρμόδια κρατικά τμήματα για να λάβουν σχετική απόφαση.

Μάλιστα όσοι εκ των αρμοδίων λειτουργών δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ή προέβησαν σε εξαφάνιση ή αλλοίωση κάποιου φακέλου θα παρεμβαίνει η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων , η οποία θα ονομάζεται και Πληροφόρησης, και θα επιβάλει πρόστιμα μέχρι 5 χιλιάδων Ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις όπου συνεχίζεται η άρνηση θα υπόκεινται σε ποινική έρευνα και ενδεχομένως και στην φυλακή.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποτελεί καινοτομία και έλειπε από την νομική φαρέτρα των πολιτών επισήμαναν τόσο ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου που το παρουσίασε στην Επιτροπή Νομικών όσο και ο Πρόεδρος της Γεώργιος Γεωργίου και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.
Ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις ελεύθερης πρόσβασης σε έγγραφα που αφορούν εθνική ασφάλεια, δικαστικές αποφάσεις και το κοινοβουλευτικό έργο και εναπόκειται να κρίνουν οι αρχές κατά πόσο μπορούν να παραχωρηθούν.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης θα συμβάλει στην διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς και έγινε κατόπιν υποδείξεων και διεθνών οργανισμών. Στόχος είναι η ισορροπία διασφάλισης της γνώσης και του δημοσίου συμφέροντος.

Ιωνάς: Διευρύνει το θεσμό της Δημοκρατίας

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο κ. Νικολάου είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει το θεσμό της δημοκρατίας στον τόπο μας, καθώς, επίσης, και τα δικαιώματα του πολίτη ώστε να μπορεί να έχει κατοχυρωμένο γενικό δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα, κάτι οποίο δεν υπήρχε και δεν αναγνωριζόταν μέχρι σήμερα.

«Μέχρι σήμερα, εκείνο που δικαιούταν ο πολίτης ήταν να έχει πρόσβαση σε έγγραφα που τον αφορούν. Σήμερα, όμως, μπορεί με αυτή τη δυνατότητα να έχει ένα γενικό δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε έγγραφο το οποίο μπορεί να έχει πληροφόρηση και να μην εμπίπτουν σε εκείνα που θεωρούνται ότι είναι εξαιρούμενα έγγραφα. Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία ουσιαστικά από το 2009 προβλέπεται στη σύμβαση την οποία έχουμε υπογράψει με τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία προνοεί την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Δεν ήταν υποχρέωση που προέκυπτε από τη σύμβαση, αλλά είναι μια καινοτομία η οποία έρχεται για να συμπληρώσει δικαιώματα που αναγνωρίζονται στον πολίτη», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Νικολάου, πρόκειται, επίσης, για μια ρύθμιση η οποία έρχεται να ανταποκριθεί σε σύσταση η οποία μας έχει υποβληθεί από την Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τα θέματα διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς.

«Μία διαδικασία η οποία επιτρέπει στον πολίτη να μπορεί μέσω της πρόσβασης αυτής και της πληροφόρησης να ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο στον τρόπο άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, ουσιαστικά, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος της εξουσίας, τον τρόπο τον οποίο αυτή ασκείται. Να μπορεί, ουσιαστικά, να ελέγξει αν υπάρχει διαφάνεια σε μια διαδικασία που έχει ακολουθηθεί ή αν ακόμα προκύπτουν οποιαδήποτε ζητήματα που σχετίζονται με την διαφθορά, δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί να μαζέψει τις απαιτούμενες πληροφορίες στη βάση των δικών του πληροφοριών κατά τρόπο που μπορεί ο ίδιος να ασκήσει έλεγχο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχουν μελετήσει αντίστοιχες νομοθεσίες άλλων χωρών.

Ήταν ένα δύσκολο και επίμονο έργο το οποίο προσπαθήσαμε με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο να αποδώσουμε τις διαδικασίες αυτές κατά σαφή τρόπο, επιβάλλοντας και τις ανάλογες διαδικασίες ελέγχου του τρόπου με τον οποίο μπορεί και απαιτείται η δημόσια αρχή να ανταποκριθεί στο αίτημα του πολίτη, σημείωσε.

Την ευθύνη θα αναλάβει η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων ως Επίτροπος Πληροφορίας, είπε ο κ. Νικολάου εξηγώντας ότι θα έχει την αρμοδιότητα αυτή, επιπρόσθετα από την αρμοδιότητα την οποία έχει σήμερα ως Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων.

Δικαίωμα πληροφόρησης

Κληθείς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει ο πολίτης, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι κάθε δημόσια Αρχή θα δημοσιοποιεί έγγραφα τα οποία είναι στην κατοχή της και για τα οποία έχει δικαίωμα πληροφόρησης ο πολίτης.

Πηγή: onlycy.com