Παρατηρητήριο για καταγγελία όσων εργοδοτών παρανομούν

a 43 Ειδήσεις
a 4058 ΕιδήσειςΤη διαφωνία τους για τον τρόπο λήψης της απόφασης για το διάταγμα σχετικά με την επέκταση των τουριστικών περιοχών σε όλη την Κύπρο, εκφράζουν οι εργαζόμενοι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ στο λιανικό εμπόριο. Βλέπουν αύξηση της ανεργίας λόγω της δυσκολίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον, ενώ συνέστησαν παρατηρητήριο για καταγγελία όσων εργοδοτών παρανομούν.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα εργασιακά με την εφαρμογή του διατάγματος συζητήθηκαν σε κοινή συνάντηση των Κλαδικών Συμβουλίων των Εργαζομένων στο Λιανικό Εμπόριο των Συντεχνιών Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. Π.Ε.Ο. και Ο.Ι.Υ.Κ. Σ.Ε.Κ.

Πέραν του τρόπου για τη λήψη της απόφασης, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τη διαφωνία τους και για το λόγο που επικαλούνται οι εμπνευστές της, δηλαδή την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο. Αντίθετα, αναφέρεται, πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η ανεργία.

Θεωρούν εξάλλου ότι το νέο ωράριο θα επιφέρει πρόσθετες πιέσεις από τους εργοδότες στους εργαζόμενους για διακοπτόμενα ωράρια και παραβίαση του νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου εργασίας αλλά και απορρύθμιση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής τους.

Μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν στη συνάντηση είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου, για να παρακολουθείται η όλη κατάσταση και να καταγγέλλονται όσοι εργοδότες παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση αύριο, Παρασκευή 19 Ιουλίου, παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο για τη θέση των Συντεχνιών γύρω από τη νέα κατάσταση, με ταυτόχρονη ενημέρωση για τα δικαιώματα τους.