Λαϊκή υπαίθρια αγορά

a 105 Νέα Αμμοχώστου
a 4223 Νέα ΑμμοχώστουΤου Λουκά Χρ. Λουκά:

Το Δεκέμβη του 2012 βλέποντας την οικονομική κρίση είχα εισηγηθεί με επιστολή μου στον δήμαρχο και δημοσίευση στο Sotira News, τη δημιουργία υπαίθριας δημοτικής αγοράς στο δήμο μας, βασικά για να βοηθηθεί ο κόσμος, οι μεν παραγωγοί να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, αν θέλουν, ο δε κόσμος να επωφεληθεί φρέσκων και ντόπιων προϊόντων σε πιο χαμηλές τιμές, (ήδη το τμήμα Γεωργίας με ανακοίνωση του μάλιστα, δημοσίευσε το όφελος που έχει ο καταναλωτής από τη δημιουργία υπαίθριων λαϊκών αγορών και σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας η τιμή προς όφελος του καταναλωτή υπερβαίνει το 35%) όμως η ανταπόκριση ήταν αρνητική από τον δήμαρχο και το συμβούλιό του. Μάλιστα στο σχόλιο του ο “lio chun”, έγραψε 11 συν 1 λόγους για τους οποίους η αγορά δεν μπορούσε να δημιουργηθεί.

Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι συνδημότες μας να κατακλύζουν κάθε Σάββατο το παζαράκι στο γειτονικό Λιοπέτρι και από το περασμένο Σάββατο σίγουρα επισκέπτονται και τη γειτονική Δερύνεια, που όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός τους θα λειτουργεί κάθε Σάββατο Λαϊκή αγορά στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Μια βόλτα το πρωινό του Σαββάτου στο Λιοπέτρι και τη Δερύνεια θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Ο θεσμός της λαϊκής αγοράς αναμφισβήτητα λειτουργεί αρκετά καλά και με επιτυχία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και του εξωτερικού, γι’ αυτό εγώ προσωπικά απορρίπτω τους 11 συν 1 (12) λόγους του “lio chun”, γιατί πιστεύω ότι με λίγη θέληση και καλό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν. Το όφελος για το παραγωγό και τον καταναλωτή είναι αμφίδρομο χωρίς να επηρεάζουν κανένα. Όμως διερωτώμαι γιατί τόση άρνηση; Μήπως επηρεάζονται κάποια συμφέροντα υμετέρων; Η μήπως επειδή η εισήγηση έγινε από τον Λουκά; Αν ναι, τότε λυπούμε να παρατηρήσω ότι δεν έχουμε υπόθεση. «Προσφορά» και «συνεισφορά» στο κοινωνικό σύνολο δεν είναι μόνο να συμμετέχει κάποιος σε συνδέσμους και ομάδες εθελοντισμού “lio chun”, αλλά ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως π.χ. ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν καταστάσεις και να βοηθήσουν το δήμο και τους συνδημότες μας. Οι πράξεις των γειτόνων μας ας μας γίνουν παράδειγμα. Το κόστος λειτουργίας της λαϊκής υπαίθριας αγοράς στο χώρο που υπέδειξα για να βολεύει όλους του δημότες υπό την επίβλεψη το δήμου θα είναι μηδαμινό και ταυτόχρονα με σοβαρά εισοδήματα αν λειτουργήσει σε σωστή βάση.

Διαδίδεται ότι ο δήμαρχος ζήτησε να δημιουργηθεί χονδρική δημοτική αγορά. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν θα ωφελήσει το συνδημότη μας άμεσα και συγκρούεται με τη σοβαρή δαπάνη της Εταιρείας Διάθεσης γεωργικών προϊόντων Σωτήρας που ήδη λειτουργεί σε δύσκολου οικονομικό περιβάλλον. Σας προκαλώ να αντιληφθείτε και να ζυγίσετε το κόστος για αυτά που θέλετε να κάμετε, από την μια, και το μηδαμινό κόστος και τα οφέλη από τη δημιουργία λαϊκής αγοράς από την άλλη.

Αυτά για προβληματισμό όλων των αρμοδίων.

Λουκάς Χρ. Λουκά