Δήμος Δερύνειας: προτεραιότητα η βελτίωση του οδικού δικτύου

CEB1 28 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 537 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Με κύριο στόχο την προώθηση έργων υποδομής και την βελτίωση του οδικού δικτύου που έχει πληγεί από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος, ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας σε πανδημοτική συγκέντρωση, το πρόγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την πενταετία 2017 – 2021.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης «έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ωρίμανση και προώθηση έργων υποδομής, όπως το Κέντρο Ενηλίκων οι εργασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια εντός Απριλίου. Προωθείται επίσης η δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού με την εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς».

Προωθείται ακόμα «η δημιουργία γηπέδων αθλητισμού όπως γήπεδα beach volley, για τα οποία ο ΚΟΑ έχει εγκρίνει χορηγία ύψους 85% , έργα τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Ωστόσο εκκρεμεί το έργο του περιφερειακού κολυμβητηρίου Αμμοχώστου το οποίο υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 5 εκατομμύρια ευρώ αλλά προς το παρών ο ΚΟΑ δεν διαθέτει αυτό το ποσό».

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να είναι η μόνη επαρχία η οποία δεν διαθέτει το δικό της περιφερειακό κολυμβητήριο, έχοντας ως δεδομένο ότι η γη είναι εκμισθωμένη στο Δήμο Δερύνειας από το 2012. Με τη δημιουργία του περιφερειακού κολυμβητηρίου αλλά και γηπέδων αθλητισμού, επιδιώκουμε την κατασκευή έργων προς όφελος όλων των ηλικιών, νέων, μεσηλίκων και ηλικιωμένων».

Ένα άλλο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, συνέχισε «είναι η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας με στόχο να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς στη Δερύνεια, που θα περιλαμβάνει τη κεντρική πλατεία, που να ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Μοδέστου, τα μουσεία και την εκκλησία της Παναγίας. Στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας περιλαμβάνεται και ο παραδοσιακός πυρήνας Δερύνειας με παλιά κτίρια τα οποία θα προσπαθήσουμε μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου να αναπαλαιώσουμε λαμβάνοντας ευρωπαϊκά κονδύλια».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «θέλουμε να προωθήσουμε επίσης την ανάδειξη του λαγουμιού του Αγίου Κωνσταντίνου, αφού έργα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τη φύση και το νερό έχουν πολύ καλές πιθανότητες για χρηματοδότηση. Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν τα σχολικά κτίρια σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό γίνεται μέσω του Συμβουλίου Κοινωνικού Εθελοντισμού, των Συνδέσμων Γονέων και της Σχολικής Εφορίας».

Ενα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τον Δήμο και βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες μας, σημείωσε «είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου της Δερύνειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό έχει πληγεί αρκετά από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος. Εχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό του 2017 ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 250 χιλιάδων που έχει δώσει στο Δήμο μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να αρχίσουμε την επιδιόρθωση δρόμων εντός της Δερύνειας, που έχουν πληγεί από το αποχετευτικό».

Εξήγησε ακόμα ότι «την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής, το πολεοδομικό οδικό έργο για κατασκευή του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, ευελπιστούμε ότι το έργο θα αρχίσει τέλος του 2017 αρχές του 2018 ενώ για το συγκεκριμένο δρόμο ζητούμε επιτακτικά την αλλαγή του κεντρικού αγωγού αφού αυτός είναι κατασκευασμένος από αμίαντο και θέλουμε να τοποθετηθεί άλλος από σίδηρο».

Οσον αφορά το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «ορισμένοι δρόμοι που είναι υψίστης σημασίας για τη Δερύνεια προς το παρόν δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι έχουν καταστεί αρκετά προβληματικοί λόγω του αποχετευτικού συστήματος και ήδη επιδιορθώθηκαν 3 – 4 φορές. Ωστόσο ευελπιστούμε ότι τους δρόμους αυτούς θα τους επιδιορθώσει είτε ο εργολάβος είτε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με περαιτέρω έξοδα ο Δήμος».

Προσπάθεια μας, συνέχισε «είναι όλοι οι δρόμοι που ενώνουν τη Δερύνεια με τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες να επιδιορθωθούν άμεσα. Ηδη έγινε επιδιόρθωση – επίστρωση του δρόμου Δερύνειας – Φρενάρους ενώ όταν φτιαχτεί και ο δρόμος που ενώνει το Δήμο μας με τη Σωτήρα, ο κόσμος θα έχει πιο εύκολη πρόσβαση από άλλους Δήμους και Κοινότητες με τη Δερύνεια».

Εκτός από το οδικό δίκτυο, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης «το Δημοτικό Συμβούλιο στοχεύει στην κατασκευή πεζοδρομίων ιδιαίτερα σε δρόμους που οδηγούν σε εκκλησίες, σχολεία, αθλητικά κέντρα και στο Κέντρο Ενηλίκων. Στους συγκεκριμένους δρόμους πρέπει να φτιαχτούν πεζοδρόμια για να προσφέρουμε ασφάλεια στους πεζούς, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, ενώ θα γίνουν και προσβάσεις σε άτομα με αναπηρία».

Στα πλαίσια της επιδιόρθωσης του οδικού δικτύου, κατέληξε ο Δήμαρχος Δερύνειας «προγραμματίζονται και εκστρατείες οδικής ασφάλειας για ενημέρωση των δημοτών και ειδικά των παιδιών, σε συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία και τα σχολεία».