Στην Επ. Παιδείας η πρόταση ΔΗΣΥ για σχολικές γιορτές

a 79 Ειδήσεις, Παιδεία, Σχολεία
a 337 Ειδήσεις, Παιδεία, Σχολεία

Το πρώτο βήμα έγινε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, που προκλήθηκε από την απόφαση της Βουλής για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, να τίθεται στην κορυφή της ατζέντας της Επιτροπής.

Όπως επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, η πρόταση θα είναι στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας την προσεχή Τετάρτη.

Θα αρχίσει η συζήτηση, χωρίς να τίθεται κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής απόψεων. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος της πρότασης σε περίπτωση που εγκριθεί. Η πρόταση του Συναγερμού προνοεί μεταφορά στον υπουργό Παιδείας των εξουσιών για τον καθορισμό των σχολικών εορτασμών.

 Η συμπερίληψη της πρότασης στην ατζέντα της Επιτροπής δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία αφού θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα του προέδρου της Επιτροπής, αν και από πλευράς ΑΚΕΛ τονίστηκε ότι εκκρεμεί σωρεία θεμάτων που χρήζουν άμεσης συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας.

Πληροφορίες θέλουν το ΑΚΕΛ να στηρίζει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ σε μια «υπέρβαση» που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της επιχειρηματολογίας του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την ηγεσία να είναι πίσω από μια σειρά από πρωτοβουλίες που είτε έγιναν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει παρά τις έντονες ενστάσεις του κόμματος της Αριστεράς στη μεταφορά εξουσιών στον υπουργό Παιδείας, αλλά και το θέμα εμπιστοσύνης που εγείρει για τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Καδή.

Τονίζεται ότι κείμενο με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ δεν έχει διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, ενώ αναμένονται πολλές διευκρινίσεις από τους εισηγητές.

Πάντως κομματικές πηγές επεσήμαναν ότι το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ξαναγυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο ηγέτες.

Τα κόμματα που είχαν δώσει θετική ψήφο στην αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα δεν προτίθενται να δώσουν θετική ψήφο στην πρόταση νόμου καθώς την θεωρούν υποχώρηση στα αιτήματα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 Πηγή: Ο Φιλελεύθερος