Παράνομοι οι δήμαρχοι αν στείλουν σκουπίδια στον Κοτσιάτη

CEB1 30 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Δήμαρχοι της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου και άλλοι τοπικοί άρχοντες θα υποπέσουν σε ποινικό αδίκημα σε περίπτωση κατά την οποίαν υλοποιήσουν την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΔΑ Κόσιης να αρχίσουν από αύριο να μεταφέρουν στον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη τα οικιακά απόβλητα των δύο επαρχιών.

CEB1 1752 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η εξαγγελία για μεταφορά των σκουπιδιών στον Κοτσιάτη, αντί στον ΟΕΔΑ Κόσιης (που μεταφέρονται σήμερα) ελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Πηγές του Yπουργείου Γεωργίας θεωρούν ότι η εξαγγελία των τοπικών Αρχών αποτελεί πυροτέχνημα το οποίο στοχεύει να πιέσει την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Εμείς το εξαγγείλαμε ήδη ότι καταβάλλουμε προσπάθειες να κλείσουμε τον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη και δεν νοείται να γίνει αποδεκτή η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΔΑ Κόσιης, ξεκαθάρισε ο κ. Κουγιάλης.

Πρέπει να μειωθούν οι ποσότητες που διοχετεύονται στον Κοτσιάτη μέχρι να κλείσει οριστικά και παράλληλα εξετάζουμε τρόπους αύξησης των ποσοστών των αποβλήτων που μεταφέρονται από την επαρχία Λευκωσίας στην Κόσιη, πρόσθεσε ο υπουργός Γεωργίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι, πέραν των πιο πάνω, απαιτείται και άδεια για να απορριφθεί οτιδήποτε στον Κοτσιάτη. Την ευθύνη μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 για τη διαχείριση του Κοτσιάτη έχει ο Δήμος Λευκωσίας, του οποίου ο δήμαρχος ανέφερε πως οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον υπουργό Γεωργίας ο οποίος ανέλαβε τον χειρισμό του θέματος.

Ειδικά, όσον αφορά στο θέμα του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, σημειώνεται ότι το κλείσιμο του εξηγγέλθη κατ’ επανάληψη εδώ και αρκετά χρόνια και ακριβώς επειδή η Κύπρος δεν συμμορφώθηκε στο κλείσιμο του (όπως και στο κλείσιμο άλλων χωματερών) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Κύπρου στις 18/7/2013.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν όπως υποβληθεί σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα που θα άρουν την παρανομία της Κύπρου σε 12 μήνες ή σε 24 μήνες σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, από την ημερομηνία της καταδίκης.

Η Κύπρος δεσμεύτηκε να προχωρήσει αμέσως σε κατασκευή μονάδων επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων, ώστε με τη λειτουργία τους να κλείσουν οι δύο εναπομείνασες σε λειτουργία χωματερές σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η έναρξη της υλοποίησης του έργου της Λεμεσού έγινε ύστερα από αρκετή καθυστέρηση ενώ για τη Λευκωσία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει, κάτι το οποίο οδηγεί την Κύπρο σε νέες περιπέτειες, με τον κίνδυνο επιβολής νέας καταδίκης να είναι ορατός. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τον Κοτσιάτη, με τη μεταφορά 30.000-40.000 τόνων αποβλήτων στην Κόσιη.

Πάντως σημειώνεται πως ακόμη και αν βρεθεί τρόπος να αρχίσει αμέσως η μεταφορά των πιο πάνω ποσοτήτων από τον Κοτσιάτη στην Κόσιη, το πρόβλημα δεν λύεται αφού οι ποσότητες αποβλήτων που μεταφέρονται στον Κοτσιάτη από την επαρχία Λευκωσίας είναι πολλαπλάσιες.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση για δημιουργία νέων ΟΕΔΑ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν υλοποίησε την απόφαση. Πάντως, στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο από πλευράς της παρούσας Κυβέρνησης να επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες για το ότι δεν κινήθηκε εγκαίρως η διαδικασία δημιουργίας νέων ΟΕΔΑ καθώς και η συσχέτιση του προβλήματος του Κοτσιάτη (που έπρεπε να κλείσει οριστικά από το περασμένο καλοκαίρι) με την Κόσιη.

Πρόστιμα αν υλοποιηθεί η απόφαση

Οι ιθύνοντες του ΟΕΔΑ Κόσιης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρεται πως, «μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαβουλεύσεων και πιέσεων προς τους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών, κατέληξε σε μια επιθυμητή λύση των 39,90 ευρώ αντί 75 ευρώ τον τόνο για τα εισερχόμενα απορρίμματα στο εργοστάσιο στην Κόσιη».

Αυτός είναι και ο λόγος που επικαλείται το Δ.Σ. του ΟΕΔΑ Κόσιης για την απόφασή του να αρχίσει να μεταφέρει τα απορρίμματα των επαρχιών Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου στον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη αντί στο εργοστάσιο της Κόσιης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΔΑ Κόσιης να μεταφέρει τα απορρίμματα στον Κοτσιάτη, πέραν του ότι οι αρμόδιοι του Δ.Σ. υποπίπτουν σε ποινικό αδίκημα, θα κληθούν να πληρώνουν και πρόστιμο επειδή δεν θα καλύπτονται οι ελάχιστες ποσότητες (120.000 τόνους) που προνοούνται με βάση της συμφωνία που υπέγραψαν με τον διαχειριστή του ΟΕΔΑ Κόσιης. Έτσι, ενώ επικαλούνται τις όντως αυξημένες χρεώσεις που είναι αναγκασμένοι να επιβάλλουν στους δημότες τους, θα τους επιβαρύνουν και με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η μεταφορά των απορριμμάτων στον Κοτσιάτη.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα τοπικοί άρχοντες των επαρχιών Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου είχαν εκφράσει την πρόθεση να μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Πάφο.

Πηγή: Φιλελεύθερος