Νέα κριτήρια εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία

a 43 Ειδήσεις
a 3162 Ειδήσεις

Αλλάζουν, από την προσεχή σχολική χρονιά, τα κριτήρια επιλογής παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, για φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία. Σχετική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, τα αναθεωρημένα κριτήρια έρχονται να καλύψουν ανάγκες που δημιουργούν οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες καθώς προστίθενται νέες κατηγορίες π.χ. παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, παιδιά με γονείς άνεργους κ.λπ. Την ίδια ώρα σταματούν να έχουν προβάδισμα παιδιά πολιτικών προσφύγων και αλλόγλωσσων, αφού το συγκεκριμένο κριτήριο διαγράφεται από τον σχετικό πίνακα.

Η απόφαση του Υπουργικού (ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου) αφορά στα παιδιά ηλικίας τριών ετών μέχρι τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών και προβλέπει τα εξής:
Α) Ανεξάρτητα από ηλικία προηγούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως εγκρίνονται από τις επαρχιακές επιτροπές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Β) Για τα υπόλοιπα παιδιά γίνεται επιλογή με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:
1) Παιδιά που φοιτούσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στο νηπιαγωγείο, δημόσιο ή κοινοτικό τμήμα, εντός ή εκτός εκπαιδευτικής περιφέρειας.
2) Παιδιά υπό την προστασία/ εποπτεία του Γραφείου Ευημερίας ή ορφανά ή άπορα, αφού προσκομίσουν πιστοποιητικό από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
3) Παιδιά πολύτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
4) Παιδιά πενταμελούς οικογένειας.
5) Παιδιά με τον έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους αφού προσκομίσουν το κατάλληλο πιστοποιητικό από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
6) Παιδιά με αδελφάκι Α’ κατηγορίας που θα φοιτά στο νηπιαγωγείο την ίδια σχολική χρονιά.
7) Παιδιά αθίγγανων (Ρομά) και
8) Χρονολογικής ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα ίσχυαν μόλις τέσσερα κριτήρια:
α) Παιδιά υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας,
β) ορφανά,
γ) άπορα και
δ) παιδιά πολιτικών προσφύγων, αθίγγανων, αλλόγλωσσων.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι βάσει σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, οι εγγραφές μαθητών στα δημόσια νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις των δημοσίων Δημοτικών για τη σχολική χρονιά 2014–2015 θα πραγματοποιηθούν από τις 8 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη νόμιμη παραμονή των γονιών τους στο νησί.

Δεκτά για εγγραφή στην προδημοτική τάξη θα γίνουν παιδιά που συμπληρώνουν τα τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Στην Α’ Δημοτικού θα γίνουν δεκτά για εγγραφή παιδιά που συμπληρώνουν τα πέντε χρόνια και οκτώ μήνες πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας, τριών ετών μέχρι τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών.