Νέα αύξηση – φωτιά στην τιμή του γκαζιού

CEB1 40 Ειδήσεις
Αυξήσεις φωτιά παρουσιάζονται στην τιμή του υγραερίου το τελευταίο διάστημα. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 14% (από 5% σε 19% στο χύμα υγραέριο), τώρα αυξήθηκε και η τιμή από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Η νέα αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου είναι 6 σεντ το κιλό. Επομένως, η νέα τιμή λιανικής πώλησης υγραερίου σε κύλινδρο των 10 κιλών αυξάνεται 60 σεντ ανά φιάλη, με αποτέλεσμα η νέα τιμή διάθεσης του να ξεπεράσει τα €10.

CEB1 1828 Ειδήσεις

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο η τιμή από τα €9,85 τη φιάλη, πωλείται πλέον στα €10,45. Έτσι, όσοι χρησιμοποιούν φιάλη υγραερίου στο σπίτι, είτε για μαγείρεμα, είτε για θέρμανση, θα πρέπει να υπολογίσουν πλέον το αυξημένο κόστος για την αγορά της που γίνεται σε περίοδο δύσκολη για τα νοικοκυριά.

Χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους χρησιμοποιούν χύμα υγραέριο για θέρμανση ή παροχή ζεστού νερού στο σπίτι, στις επιχειρήσεις, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό αφού μετά το επιπλέον καπέλο του 14% ΦΠΑ από τις 2 Οκτωβρίου, έρχεται τώρα να αυξηθεί και η λιανική τιμή του χύμα υγραερίου κατά 6 σεντ το κιλό, η δεύτερη αύξηση μέσα σε ένα 15νθημερο. Έτσι από €0,91 το κιλό χωρίς ΦΠΑ η τιμή του υγραερίου άγγιξε τα €0,97 σεντ το κιλό χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η τελική τιμή στον καταναλωτή από τα €1,08 το κιλό, να φθάνει σήμερα τα €1,15 το κιλό.

Στην αγορά πάντως οι τιμές του υγραερίου φιάλης των 10 Kg παρουσιάζουν σημαντικές αποκλείσεις σε καταστήματα και πρατήρια και θα πρέπει οι καταναλωτές να κάνουν τη δική τους έρευνα προκειμένου να επιλέγουν τους φθηνότερους για να προμηθεύονται υγραέριο, ώστε να ενεργούν με τρόπο που να βοηθά στην συγκράτηση των τιμών σε δικαιολογημένα επίπεδα.

Πηγή: Φιλελεύθερος